Top50 Glas publike

Kako zaraditi na digitalnim mačkama

CryptoKitties, igra u okviru koje korisnici „razmnožavaju“, te trguju digitalnim mačkama, a preko ugovora koji se zasnivaju na ethereumu, nastala je iz opsesije kriptovalutama, te na njihovoj rastućoj vrednosti. Popularnosti igre upravo je doprineo veliki rast vrednosti bitkoina, a kreirala ju je kanadska startap kompanija Axiom Zen, te je do sada zaradila oko 12 miliona dolara, budući da se neke mačke koje imaju retke osobine prodaju i za sume do 80 hiljada dolara.

PCPress.rs Image

CryptoKitties su generisane uz pomoć koda, a razmnožavaju se uz pomoć Ether tokena koji omogućavaju da dve digitalne mačke stvore treću. Svaka tako nastala mačka je jedinstvena, a podaci se čuvaju u ether glavnoj knjizi, koja je dostupna svim registrovanim korisnicima. Stručnjaci tvrde da je igra usporila ether mrežu za 11%, ali kao prva uspešna igra koja je zasnovana na nekoj kriptovaluti, CryptoKitties je otvorila put novim aplikacijama koje bi funkcionisale u okviru blockchain tehnologije.

Kao i bitkoin i ether, i CryptoKitties je omogućila investitorima da zarade velike sume novca, pod uslovom da su u igru ušli na vreme. Jedan od njih je i Todd, koji je želeo da ostane anoniman, a kako bi zaštitio podatke o finansijama kojima raspolaže. Ovaj tridesetogodišnji zabavljač iz Teksasa u svom vlasništvu ima čak 35 digitalnih mačaka, a za koje se zainteresovao zahvaljujući kriptovalutama. Naime, on je 2012. godine kupio pet do deset bitkoina (ne seća se tačnog broja), kada je jedna jedinica vredela nešto preko 10 dolara, a za ether se zainteresovao 2015. godine, te sa kupovinom ove valute počeo prošle godine. Sada ima 21,5 bitkoina, 305 ethera, te manje iznose u drugim kriptovalutama.

Pročitajte i:  Veli – podrška kripto investitorima kroz mentorstvo i automatizaciju

PCPress.rs Image

Kada su CryptoKitties u pitanju, sa ovim neobičnim delom poslovanja počeo je tako što je kupio digitalnu mačku OldLace za 12 ethera, ili oko 4.800 dolara – koliko je valuta vredela u vreme kupovine, da bi se vrednost mačke malo kasnije popela na 30 ethera. Procenjuje da je na igru do sada potrošio oko 30 ethera, a njegov Kitty Portfolio sada vredi 99 ethera, što znači da ima neto zaradu od 42.321 dolara.

Todd kaže da je CryptoKittie samo još jedan token, koji služi za čuvanje ethera, čija stabilnost još uvek nije sigurna, a pitanje je da li će ikada i biti, budući da stručnjaci još uvek ne mogu da procene da li se radi o ekonomskom mehuru, ili su kriptovalute, pak, tek na početku svog puta.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,