N Central domination

Kako zaraditi od blogovanja u Srbiji?

Ne bih da se lažemo, kao ni dosad, tako da ću reći – nikako, neredovno ili bloguj za inostranstvo. Svaka čast onima koji se ne pronalaze u ovim kategorijama i zarađuju redovno. Svaka vam čast! Sve troje ste baš super.

Photo: experimentaclub/Flickr
Photo: experimentaclub/Flickr

Svi oni saveti koje možete da pronađete na Internetu: „pronađi nišu“, „piši kvalitetno“, „piši redovno“ stvarno su super, ali ne radi to baš tako kod nas. Zašto? Zato što smo mali, nemamo puno blogera i nema konkurencije. Zato što je sve i dalje zasnovano na ortačkim odnosima. Zato što agencije i oglašivači rade vođeni političkim i prijateljskim interesima.

Prvi način zarade: „Spremi kilo sira“

„Stavi moj baner na tvoj sajt, a ja ću tebi kilo sira kad dođem sa Zlatibora“ ili učini prijatelju. Ovakva vrsta zarade često je neisplativa, jedino što će vam doneti jeste možda malo neke posete koja će „protrčati” kroz analitiku. Jednostavno, neće vam pomoći da prodate sajt, ali bar imate sir.

Drugi način zarade: „Spusti cenu i istresi veš“

Kada vas kao blogera kontaktiraju i, recimo, kažete da vaš tekst košta 100 evra, tražiće vam detaljnu analitiku posete u sitna crevca kako bi mogli da kažu: „AHA! Visit duration ti nije neki. Je l` može za 50 dinara?”

Treći način zarade: „Uzmi novac i čekaj sledeći milenijum“

Neko vam je sad platio za tekst a pozvaće vas možda tamo nekad kad se seti ili oceni da eto, možda ne bi bilo loše da uključimo blogere u kampanju. Šta im vi donosite? Ma hajde, znate šta im sve donese reklama na TV-u.

Četvrti način zarade: „Piši za inostranstvo“

Ovo je dobar način iz više razloga. Prvi, publika je veća, drugi je što stranci znaju šta dobijaju, umeju da plate i znaju šta plaćaju. Kod njih se blogeri ne razlikuju mnogo od drugih medija.

Peti način zarade: „Objavi da si jednom zaradio 5.000 evra od bloga i svi će se primiti“

Još jedna bitna stavka, čim počne o vama da se priča, bilo pozitivno ili negativno, vaš blog postaće posećeniji, pričaće se sve više o vama i postaće sasvim nebitno o čemu pišete i ko ste, jer hej, zaradili ste jednom 5.000 evra!

Šesti način zarade: „Trubite svuda o tome koliko ste zapravo stručni“

Što više pričajte o sebi i pravite se da ste dobri pa će i drugi pomisliti da ste dobri. To jednostavno tako ide kada se ljudi ne udubljuju. A možda i jeste stvarno dobri.

Poenta ovog teksta nije da ismeva blogere niti budi sarkazam (možda malo), već da ukaže na to da nemamo kvalitetnu blogosferu ni oglašivače koji cene reč blogera i njihovu publiku na pravi način. Ako malo pogledate kako to funkcioniše, na primer u Engleskoj, samo ćete se rastužiti.

Šta je rešenje? Rešenje je vrlo jednostavno. Oni koji žele da im se investicija isplati, treba da počnu da cene kvalitet. Ne to što ste iz istog sela. Nego kvalitet. Treba da podstičemo blogosferu time što ćemo ohrabrivati talentovane ljude da se bave stvarima koje im idu od ruke. Ne mislim na heklanje. Blog je svetska kategorija ozbiljnog online sadržaja kojoj nismo prišli ni blizu.

Da li možete da nabrojite tri najbolja blogera kod nas i kojim se sve temama bave? Ako možete, verovatno ste bloger. Ako ne možete, jasno vam je koliko je lako zaraditi od bloga. I jedan veliki pozdrav za ovo troje blogera koji zarađuju redovno svakog meseca od toga što pišu.

Autor: JovanaVu

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

3 thoughts on “Kako zaraditi od blogovanja u Srbiji?

 • 4. December 2014. at 10:36
  Permalink

  Nazalost, surova istina. Odlican tekst! Skidam kapu! Ubola si u centar! 🙂

 • 3. November 2014. at 19:25
  Permalink

  hvala puno na pozdravima, odpozdravljam iza ovog odlicnog teksta

 • 3. November 2014. at 11:16
  Permalink

  Veoma dobar i vrlo pametan polsovni predlog

Comments are closed.