Top50 Glas publike

Kako zaštititi složene mrežne sisteme?

Za organizacije, digitalizacija ne donosi samo unapređenje poslovanja kroz uvođenje novih praksi i alata, već i dugoročne uštede. Međutim, digitalizacija svakodnevno povećava složenost mreža. Otkrivanje sajber napada je teže, broj kontrolnih tačaka i bezbednosnih rešenja se povećava, a ukupan nivo bezbednosti se smanjuje.

PCPress.rs Image

Upravljanje složenim mrežnim sistemima je izazovno, ali postoje načini na koje organizacije mogu da pojednostave nadzor i obezbede dosledan nivo bezbednosti. Najvažnije su:

  1. Konsolidacija mrežne infrastrukture i bezbednosti. To zapravo znači centralizovano upravljanje svim mrežnim uređajima unutar organizacije i bezbednosnim alatima različitih proizvođača.
  2. Korišćenje alata za automatizaciju i analizu podataka, obezbeđujući brži i precizniji odgovor na bezbednosne pretnje.
  3. Definisanje bezbednosnih pravila i standarda kako bi se obezbedila njihova dosledna primena.
  4. Kontinuirana edukacija zaposlenih o bezbednosnim pretnjama. Ovakav pristup drastično smanjuje napade koji se javljaju „iznutra“, najčešće usled nepažnje.
  5. Kontinuirano ažuriranje bezbednosnih alata i praćenje vesti i trendova u svetu sajber bezbednosti.

Zašto je važna konsolidacija mrežne infrastrukture i bezbednosti?

Vratimo se na prvi korak. Šta tačno znači konsolidacija mrežne infrastrukture i bezbednosti? I šta je dovelo do te potrebe?

Hibridni rad u postpandemijskom svetu više ne spada u kategoriju „novo normalnog“, već samo normalnog. Zaposleni se povezuju sa resursima organizacije sa bilo kog mesta i bilo kada.

Mreže, međutim, nisu složene samo zbog podataka rasutih po serverima, aplikacijama, bazama podataka i privatnim i virtuelnim oblacima. Do složenosti dovode sledeći faktori:

  • Veličina: Mreže postaju sve veće i složenije, što znači da se sastoje od velikog broja uređaja, podataka i aplikacija kojima treba upravljati.
  • Raznolikost: Uključivanje velikog broja uređaja i aplikacija (IoT uređaja, mobilnih telefona, računara, aplikacija zasnovanih na oblaku…) znači da se bezbednosni incidenti mogu desiti na bilo kom delu mreže.
  • Dinamika: Mreže se stalno menjaju zbog promena u uređajima i aplikacijama i u ponašanju korisnika.
  • Složenost: Mreže se sastoje od različitih protokola i tehnologija, kao što su TCP/IP, DNS, DHCP, itd.
  • Virtuelizacija: Mreže su sve više virtuelizovane, što znači da se više aplikacija i podataka stavlja u virtuelna okruženja.

Svi ovi razlozi čine mreže složenim i dovode do predvidljive posledice: broj sajber napada raste svakim danom. Između ogromnog broja proizvođača, organizacije biraju između velikog broja bezbednosnih rešenja. Takva situacija najčešće rezultira oslanjanjem na nekoliko različitih proizvođača i implementacijom više različitih rešenja.

Savremeno poslovanje zahteva primenu arhitekture koja omogućava praćenje fragmentirane infrastrukture. Takva arhitektura treba da omogući lako usvajanje novih tehnologija i alata i automatizuje procese. Dakle, izgradnja sigurne, fleksibilne i skalabilne mrežne arhitekture nikada nije bila važnija. Ali odakle početi?

Mrežna oprema, korisnički identiteti, aplikacije u oblaku i IoT uređaji su samo neke od tačaka koje treba pratiti. Da bi upravljale tim istim tačkama, kompanije se oslanjaju na niz različitih rešenja.

PCPress.rs Image

Povećava se složenost, smanjuje se vidljivost, a povećava se broj bezbednosnih praznina. Bezbednosne praznine, naravno, dovode do povećane izloženosti.

Šta je Cybersecurity Mesh?

Zbog ovih izazova, Gartner je prošle godine predstavio Cybersecurity Mesh (CSMA). Cybersecurity Mesh proširuje tradicionalni koncept bezbednosti.

Arhitektura se zasniva na činjenici da fizičke granice više ne postoje. Naime, neophodno je dosledno verifikovati identitete i primenjivati bezbednosne politike u različitim okruženjima, uključujući cloud non-cloud okruženja. U prevodu, neophodno je usvojiti centralizovano upravljanje identitetima i pristupom. Cybersecurity Mesh naglašava potrebu za automatizacijom procesa i obezbeđivanjem višeg nivoa zaštite podataka i sistema.

Novi-stari koncept – Security Fabric

Fortinet ovu arhitekturu poznaje kao Security Fabric više od 10 godina. Konvergencijom mreže i bezbednosti, Fortinet Security Fabric prevazilazi izazove koje predstavljaju složene i distribuirane mreže.

Kao dosledna arhitektura koja omogućava skalabilnost i fleksibilnost prilikom dodavanja novih komponenti, Fortinet Security Fabric pojednostavljuje praćenje. Koncept integriše različite bezbednosne komponente, što omogućava centralizovano upravljanje i praćenje bezbednosnih događaja.

Ovo pojednostavljuje upravljanje bezbednošću, smanjuje vreme potrebno za dijagnostikovanje i rešavanje problema i povećava efikasnost. Pored toga, Fortinet Security Fabric omogućava primenu kontrole pristupa i bezbednosnih politika.

Fortinet Security Fabric je koncept zasnovan na portfelju od više od 50 bezbednosnih i mrežnih rešenja. Ova rešenja su dizajnirana da se lako integrišu i povezuju, omogućavajući lako deljenje i povezivanje podataka o pretnji.

Ovo omogućava bolju vizualizaciju i analizu bezbednosnih događaja i automatski odgovor na napade. Fortinet Security Fabric takođe omogućava automatizaciju bezbednosnih procesa i olakšava sprovođenje kontrole pristupa i bezbednosnih politika.

PCPress.rs Image

Security Fabric eliminiše izazove hibridnog rada, sprečava napredne napade kao što je ransomware i omogućava dugoročne uštede.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *