BIZIT 2022

Kalashnikov: Kamikaza dron po povoljnoj ceni

Kalashnikov, najpoznatiji po modelu AK-47, osvaja novu oblast sa dronom koji može da ponese do tri kilograma eksploziva koji se detonira prilikom sudara.

PCPress.rs Image

KUB-UAV, kako se dron zove, može da se kreće brzinom do 130 kilometara na sat, te u vazduhu ostane do 30 minuta. Svakome je već jasno koja je funkcija drona, ali se na YouTube platformi za svaki slučaj pojavio i promotivni video koji prikazuje dron dok kidiše na udaljene mete. Čini se da kompanija želi da dron vrlo brzo postane dostupan, a po pristupačnoj ceni, i da bude jednostavan za upravljanje, što pomalo zabrinjava, budući da se nije govorilo o tome na koje će se sve načine regulisati prodaja ove eksplozivne letelice. Kreatori tvrde da će Kalashnikov letelica biti brža, preciznija, i da će moći da ponese duplo više eksploziva od dronova koje koriste teroristi.

Još uvek nije poznato koliko će dron tačno koštati, ali je više puta naznačeno da će cena biti više nego povoljna, budući da kompanija ovom napravom želi da opremi „manje armije“ koje nemaju dovoljno sredstava za kupovinu oružja. Eksperti su već zabrinuti, te ovaj potez nazivaju „demokratizovanjem malih bombi“.

Pročitajte i:  Alphabet’s Wing radi na većim dronovima koji mogu da podnesu teže isporuke

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,