BIZIT 2022

Kalifornija predlaže ulaganje 7 milijardi dolara u razvoj javnih mreža

Guverner Kalifornije Gavin Newsom izložio je svoje planove šta da radi sa državnim viškom i saveznim fondovima za oporavak, što uključuje 7 milijardi dolara tokom tri godine za izgradnju širokopojasne infrastrukture. Ako državno zakonodavstvo odobri predlog majske revizije budžeta, Kalifornija će početi sa radp, na jednom od najvećih javnih projekata širokopojasne optičke mreže u SAD-u.

PCPress.rs Image

Pristup brzom internetu ključan za državnu ekonomiju

U budžetu se navodi da je pristup brzom internetu ključan za državnu ekonomiju, obrazovanje i osnovno zdravlje i blagostanje i biće ključna komponenta dugoročnog oporavka države.  Prema budžetu, 83,4% stanovnika koristi širokopojasnu mrežu, ali nešto više od 52% može da postigne brzinu od 100 Mbps. Primećeno je da 51,3% seoskih domaćinstava nema pristup usluzi od 100 Mbps, kao ni 28,4% domova na plemenskom zemljištu. Problem postoji i u urbanim sredinama. Otprilike polovina domaćinstava kojima nedostaje pristup širokopojasnoj mreži od 100 Mbps nalazi se u tim delovima države.

Budžetom je postavljen plan za izgradnju mreže „srednje milje“, efektivno autoputa i magistralne širokopojasne infrastrukture. Provajderi su rekli da je teško povezivanje nekih delova države na širokopojasne mreže, posebno u ruralnim oblastima. Kao takva, Kalifornija planira da kreira račun za rezerve za gubitke od 500 miliona dolara kako bi pomogla neprofitnim organizacijama, lokalnim samoupravama i plemenima da dobiju privatno finansiranje za opštinske optičke mreže. Newsom se takođe nada da će pružiti druge podsticaje dobavljačima da na mrežu povežu domaćinstva koja nemaju uslugu ili koja nemaju dovoljno usluga. Uz proširenje infrastrukture, ključni cilj je učiniti širokopojasni pristup velikim brzinama pristupačnijim za Kalifornijce.

Proći će nekoliko godina dok ova mreža ne bude u potpunosti puštena u rad. Oni koji su se tokom pandemije borili sa nesigurnim vezama dok su radili kod kuće ili se školovali na daljinu, ovaj plan neće odmah imati koristi. Ipak, nadograđena javna širokopojasna infrastruktura dugoročno će poboljšati pristup Internetu milionima Kalifornijca i, prema predlogu, stvoriće desetine hiljada kvalitetnih radnih mesta koja će pomoći ekonomiji države da se oporavi od pandemije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: