N Central domination

Kamere snimaju tajni život Hajlendskih tigrova

_47667854_wildcat_anderson466 Novo istraživanje u Highlands-u (Velika Britanija) omogućilo je nesvakidašnji pogled na tajni svet najugroženijih životinjskih vrsta.

Kako bi došli do novih otkrića o načinu života i opstanka divljih mačaka Škotske (o kojima se veoma malo zna), Škoti su na drveće u Cairngorms nacionalnom parku postavili posebne kamere, poznatije kao Phototrap. Detektori pokreta i infrared tehnologija omogućili su fotografisanje životinja dok prolaze ili se zadržavaju u blizini kamere, a sve to tokom nekoliko dana, nedelja, pa čak i meseci.

Projekat je još uvek u svojoj početnoj fazi, ali kamere su već snimile neke fotografije škotskih divljih mačaka, poznatijih kao Hajlenški tigar ku, i drugih životinja, uključujući i zlatne orlove.

Dr David Hetherington vodi sam projekat, a za BBC je izjavio: “Divlje mačke su veoma stidljive životinje. Aktivne su uglavnom noću, pa je ljudima veoma teško da im se približe i upoznaju ih. Ove kamere su odličan način da otkrijemo njihove navike i način života.”

Stručnjaci tvrde da ovih životinja sada ima manje od 400. Iako se u svakom pogledu bitno razlikuju od domaćih mačaka, genetski su im veoma slične. Ukoliko se na nihov opstanak ne obrati više pažnje, velike su šanse da će izumreti.

Pročitajte i:  Nova dimenzija mobilne fotografije: vivo X80 Pro stigao u Srbiju

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,