TrendMicro

Kanje Vest kupuje aplikaciju Parler

Poznatom reperu nedavno su zaključani nalozi na Twitter-u i Instagram-u zbog antisemitskih objava.

PCPress.rs Image

“Sloboda govora”

Sada se pojavila vest da bi reper mogao da kupi kontroverznu aplikaciju za društvene medije Parler.

Izgleda da će dogovor biti postignut veoma brzo. Kompanija koja stoji iza Parler-a (Parlement technologies) navodi da očekuje završetak kupovine u četvrtom kvartalu 2022.godine. Cena po kojoj će se obaviti kupovina još uvek nije otkrivena.

„Predložena akvizicija će obezbediti Parleru buduću ulogu u stvaranju neprekinutog ekosistema gde su svi glasovi dobrodošli“, rekao je izvršni direktor kompanije George Farmer. „U svetu u kome se konzervativna mišljenja smatraju kontroverznim, moramo da se uverimo da imamo pravo da se slobodno izražavamo“, rekao je reper Kanje Vest.

Kanje Vest je objavio antisemitsku poruku na Twitter-u, koju je kompanija na kraju povukla. „Nalog mu je zaključan zbog kršenja Twitter-ove politike“, rekao je portparol kompanije. Reper je takođe podelio snimak ekrana na Instagramu sa drugom antisemitskom porukom. Zatim ga je Instagram na sličan način blokirao.

Pročitajte i:  Parler kupuje platformu Dynascale

Takođe, potencijalni budući vlasnik Twitter-a, Elon Musk takođe je izrazio zabrinutost zbog tvita koji je postavio reper.

U međuvremenu, Parler je tek nedavno vraćen na Google Play prodavnicu. Aplikacija je zabranjena u januaru 2021.godine nakon pobune u Kapitolu u Sjedinjenim Državama. Portparol Google-a, rekao je tada da je do zabrane došlo zbog nedostatka „smernica moderiranja i primena koje uklanjaju sadržaj poput postova koji podstiču nasilje“.

Takođe, Apple je uklonio aplikaciju iz svoje prodavnice aplikacija iz sličnih razloga, ali ju je vratio u maju.

Kao što njihovi komentari sugerišu, Parler i Kanje Vest hvale ovu akviziciju kao blagodat za slobodu govora. Međutim, ako Parler dozvoli rasističke, seksističke ili antisemitske postove poput one zbog koje je Kanje uklonjen sa Twitter-a i Instagram-a, mogao bi ponovo da nestane iz Apple-ove i Google-ove prodavnice aplikacija.

Parler je pokrenut 2018. godine. Međutim, postao je popularan nakon što je Donaldu Trampu zabranjen Twitter. Takođe, aplikacija Parler se takmiči sa Tramp-ovom aplikacijom za društvene medije Truth Social.

Pročitajte i:  Parler kupuje platformu Dynascale

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *