BIZIT 2022

Kaspersky između Rusije i Amerike

Kaspersky Lab kompanija poznata po antivirusnim i bezbednosnim rešenjima, počinje da trpi određene zabrane u SAD koje se tiču prodaje.

PCPress.rs Image

Prošle godine je američki predsednik Barak Obama blokirao kinesku akviziciju kompanije Aixtron SE koja se bavi pravljenjem čipova, čije je sedište u Nemačkoj. Blokada je sprovedena zbog nacionalne bezbednosti, transakcija, a i zato što se tehnologija može primentiti u u militarne svrhe. Inače, Kaspersky Lab, šesta kompanija u Moskvi po pravljenju bezbednosnih sistema je 2013. godine zaradila 667 miliona dolara. Eugene Kaspersky, CEO i osnivač kompanije obučavan je i edukovan u KGB sponzorisanom institutu kriptografije, a i neko vreme je radio za rusku obaveštajnu službu.

Sada se Kaspersky Lab našao na meti SAD-a zato što prodaje bezbednosne softvere uključujući antivirusne programe. Kaspersky Lab je zaradio 633 miliona dolara 2016. godine i tolika zarada je probudila sumnju kod SAD-a da Kaspersky Lab sarađuje sa ruskom obaveštajnom službom. Eugene Kaspersky kaže da je sve to laž i da je sasvim normalno da jedna tehnološka kompanija koja postoji već četrnaest godina zaradi toliko za godinu dana.

Pročitajte i:  Meta gasi svoju aplikaciju za parove

Smešno je i pomisliti da bi Rusija nametnula takve probleme jednoj od najboljih tehnoloških kompanija kao što je Kaspersky Lab, koja postoji godinama.

Izvori: Fortune, Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,