Kaspersky: Korisnici se ne osećaju bezbedno pri mobilnom onlajn plaćanju

Prema istraživanju koje je tokom 2013. godine sprovedela kompanija B2B International u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab, skoro trećina korisnika se ne oseća bezbedno dok vrši elektronska plaćanja putem svojih smartfona ili tableta.

Photo: quinn.anya/Flickr
Photo: quinn.anya/Flickr

Oni, navodi se u saopštenju, nisu sigurni u zaštitu podataka svojih mobilnih telefona dok kupuju ili obavljaju funkcije elektonskog bankarstva.

Istraživanje koje je sproveo B2B International pokazuje da 33 posto učesnika nikada ne bi koristilo mobilni uređaj za onlajn transakcije, kao što su plaćanje proizvoda u onlajn radnjama.

Nešto manji deo korisnika smartfona i tableta (28 posto) se ne oseća bezbedno koristeći svoje uređaje za onlajn bankarstvo, a 22 posto korisnika tableta i 27 posto korisnika smartfona bez problema koriste svoje finansijske podatke putem svojih uređaja.

Android je, kao najpopularniji mobilni operativni sistem najčešće napadan od strane sajber kriminalaca, a prema podacima kompanije Kaspersky Lab, 99 posto svih postojećih mobilnih malvera su napravljeni za Android.

U 2012. godini, stručnjaci iz kompanije su pronašli 35000 malvera za Android. U prvih šest meseci u 2013. godini taj broj je porastao na 47000.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Cyber kriminalci i akcije na Crni petak
SBB

Tagovi: , ,