BIZIT 2022

Kaspersky Lab organizovao „Cyber Security Weekend”

Kompanija Kaspersky Lab bila je organizator konferencije „Cyber Security Weekend for Europe“, koja je održana od 19.-22. novembra u Budimpešti, a na kojoj je diskutovano o trenutnoj situaciju kada je u pitanju IT bezbednost, kao i o predviđanjima za 2016. godinu. Svrha ove konferencije bila je da kompanije dobiju savete koji će im pomoći da se zaštite od sajber pretnji.

Geri Mekiven

„Saradnja između organa vlasti, privatnih kompanija i naučnika neophodna je kako bi efikasno bio rešen problem sajber kriminala. Zajedničkim snagama treba da radimo na identifikaciji i eliminaciji malicioznih elemenata i na taj način pomognemo žrtvama napada”, izjavio je Gari Mekiven (Gary McEwen), strateški analitičar u okviru jedinice za sajber kriminal (EC3) u Europol-u.

Tokom svoje prezentacije, Geri Mekiven (Gary McEwen) govorio je o trendovima u sajber kriminalu, uključujući sve lakši ulazak u svet sajber kriminala, pojačanu agresivnost sajber kriminalnih aktivnosti širenjem ransomware programa (naročito „policijskih“ ransomware i cryptoware programa), kao i rasprostranjenije korišćenje alata za daljinski pristup (RAT) u IT napadima.

„U današnjem svetu, sajber bezbednost nije problem koji se odnosi samo na IT industriju već obuhvata sve ljude, uključujući individualne korisnike i njihove porodice, mala preduzeća i velike kompanije. Razmenjivanje informacija i jačanje svesti o sajber bezbednosti veoma je značajno za rešavanje ovog problema i to je ono što mi pokušavamo da uradimo na ovakvim konferencijama. Takođe često naglašavamo i koliko je bitno zaštititi sve poslovne procese, bilo da se oni odnose na računovodstvene zadatke u malom preduzeću ili na funkcionisanje celokupnog vodovodnog sistema u jednom gradu. Od ransomware programa do ciljanih napada, bezbednosne rizike treba otklanjati upotrebom adekvatnih rešenja, pravila i edukacijom zaposlenih”, izjavio je Stefan Tanase, viši bezbednosni istraživač u globalnom timu za istraživanje i razvoj kompanije Kaspersky Lab.

Analizom stručnjaka utvrđeno je da se u trećem kvartalu 2015. godine u Evropi čak 35 odsto korisnika susrelo sa sigurnosnim incidentima koji se dovode u vezu sa lokalnom mrežom ili prenosivim medijima, dok je u 20 odsto slučajeva incident bio u vezi sa određenim internet stranicama.

Pročitajte i:  Nova Firefox funkcija za bolju bezbednost

Kada su u pitanju unutrašnje pretnje, istraživanjem je utvrđeno da su organizacije pronašle ranjivosti na softveru koji su koristile (29 odsto ispitanika) kao i da su informacije slučajno (21 odsto) ili namerno (11 odsto) procurele iz kompanije. Mobilni uređaji koji sadrže korporativne informacije predstavljaju dodatni rizik za krađu informacija.

Kompanija Kaspersky Lab svakodnevnim radom u prethodnih 18 godina prikupila je veliki broj informacija o sajber pretnjama, a ta sa znanja pretvorila je u pravu zaštitu za svoje klijente.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,