Kaspersky: Najviše spama dolazi iz Kine

Procenat spama u ukupnom elektronskom saobraćaju drugog kvartala 2013. godine porastao je za 4,2 odsto u odnosu na prvi kvartal, i sada iznosi 70,7 odsto.

Izvori spama u drugom kvartalu 2013. godine
Izvori spama u drugom kvartalu 2013. godine

Procenat fišing mejlova opao za 0,0016 odsto i sada iznosi 0,0024 odsto, podaci su iz analize elektronskog saobraćaja kompanije Kaspersky Lab za drugi kvartal 2013. godine.

Mnogi primerci e-mail poruka sa zlonamernim prilogom bili su tokom prethodnom kvartalu adresirani na poslovne korisnike. Ove poruke su bile prerušene u automatske odgovore, poput obaveštenja o neuspeloj dostavi e-mail poruke ili obaveštenja o prispeću e-mail poruke, faksa ili skeniranih podataka.

Prevaranti smatraju da će zaposleni brzo preći preko sadržaja ne čitajući detalje, pretpostaviti da je e-mail legitiman i otvoriti prilog, čime će aktivirati zlonamerni program.

Države koje najaktivnije šalju spamove su iste kao i ranije, iako se procenat neznatno promenio: Kina je smanjila spamove za 1,2 odsto, SAD za 0,9 odsto, dok je procenat spamova iz Južne Koreje opao za 3 odsto.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Kasperski obezbedio novi servis za detalje o malverima "na upit"

Tagovi: ,