Kaspersky povukao žalbu protiv Microsoft-a

Kaspersky Lab je danas povukao žalbu o nepoverenju protiv Microsoft-a. Softverski džin se složio da napravi promene u Windows 10 Fall Creators Update-u kako bi omogućio Kaspersky Lab-u da update-uje svoj softver.

PCPress.rs Image

Kaspersky je prethodno podneo svoju tužbu u junu, tvrdeći da je Microsoft onesposobio anti-virus softver tokom Windows poboljšanja i to radi promocije sopstvenog Windows Defender-a. Tokom juna Microsoft je priznao da Windows 10 dozvoljava da se instalira nova verzija anti-virusa kao što je Kaspersky ali tek posle update-a. Međutim, ukoliko je verzija starija i nije kompatibilna sa Windows-om 10, nju nije moguće instalirati. Microsoft je izjavio da će sada sarađivati više sa anti-virus kompanijama kako bi njihovi softveri bili kompatibilni sa Windows-om. Microsoft će takođe objavljivati svaki put kada budu imali poboljšanje za njihov operativni sistem i time će dati više vremena anti-virus kompanijama da testiraju svoje softvere i izvrše promene.

Jedna od ključnih promena Windows 10 Fall Creators Update-a je način na koji dobijamo anti-virus notifikacije. U Microsoftu kažu da će dozvoliti anti-virus aplikacijama „da koriste svoj sistem notifikacija i update anti-virus proizvoda pre nego što isteknu.“ Osim toga, Microsoft takođe menja način na koji nas Windows 10 obaveštava kada nam aplikacija istekne. Prema rečima Rob Lefferts-a, direktora programa za menadžment Windows preduzeća i bezbednost, “notifikaciju nećemo moći da ignorišemo ona će se konstantno pojavljivati na ekranu sve dok ne odlučimo da je obnovimo ili da koristimo Windows Defender.”

Pročitajte i:  HONOR najavljuje strateško partnerstvo sa Microsoftom

Sve promene koje je Microsoft napravio su dovoljne da Kaspersky povuče svoju žalbu. „Kompanija je zadovoljna sa načinom na koji je Microsoft prihvatio upozorenja koja je izdala Federalna AntiMonopol Služba (FAS, izvršni vladin organ na federalnom nivou koji kontroliše izvršenje zakona o nepoverenju) i njihov način primene“, izjavio je potparol Kaspersky Lab-a.

„Kaspersky Lab će takođe povući žalbe koje je predao Evropskoj komisiji (izvršni organ Evropske unije) Nemačkoj federalnoj kartel kancelariji (FCO, nacionalni regulator kompeticije među kompanijama), izjavljujući da nema više žalbi na Microsoft.“

Izvori: The Verge, Bloomberg 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,