BIZIT 2022

Kaspersky predviđanja o napadima u 2015. godini

Posmatranjem više od 60 pretećih aktera odgovornih za sajber napade širom sveta, tim eskperata kompanije Kaspersky Lab napravio je listu vodećih novih pretnji.

darkhotel

  • Rastući broj manjih pretećih aktera će verovatno dovesti do napada na više kompanija. Za veće organizacije se očekuje da će pretrpeti više napada iz više različitih izvora.
  • Prošli su dani kada su se bande sajberkriminalaca koncentrisale samo na krađu novca od krajnjih korisnika. Kriminalci sada direktno napadaju banke zato što je tu novac.
  • Ciljanje rukovodioca kroz hotelske mreže. Hoteli su savršeni za targetiranje pojedinaca visokog profila širom sveta.
  • Nove metode izvlačenja podataka. Za više grupa se očekuje da će sledeće godine koristiti cloud kako bi eksfiltracija (nedozvoljeno preuzimanje podataka iz računara) bila skrivenija i teža za otkrivanje.
  • Korišćenje lažnih upozorenja.

„Ako možemo da kažemo da je 2014. godina bila ‘sofisticirana‘, onda bi opis 2015. godine bio ‘neuhvatljiva‘. Uvereni smo da će APT grupe da postanu više tajnovite i skrivene kako bi se bolje zaštitile od otkrivanja. Ove godine smo već otkrili APT aktere koji koriste nekoliko potpuno nepoznatih pretnji (‘zero days‘) i primetili smo nove tehnike istrajnosti i skrivanja. To smo iskoristili kako bismo razvili i pokrenuli nekoliko novih odbrambenih mehanizama za svoje korisnike”, izjavio je Kostin Raju, direktor Globalnog istraživačkog i analitičkog tima kompanije Kaspersky Lab.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Opasne ekstenzije u pregledačima ugrozile milione
SBB

Tagovi: , ,