Kaspersky softver zabranjen u SAD-u

Američka Vlada je objavila da zabranjuje prodaju antivirusnog softvera ruske kompanije Kaspersky Lab, zbog navodnih veza sa Kremljom. Utvrđeno je da uticaj Moskve na kompaniju predstavlja značajan rizik za američku infrastrukturu i usluge, izjavila je američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo. Ona je rekla da su SAD bile prinuđene da preduzmu akciju zbog „kapaciteta i namere Rusije da prikupi i upotrebi lične podatke Amerikanaca“.

PCPress.rs Image

Ministarstvo trgovine SAD-a je objavilo da Kaspersky više neće moći da prodaje softver u SAD-u, kao ni da pruža ažuriranja i podršku za softver koji je već u upotrebi.

Kaspersky je najavio da namerava da upotrebi sve „legalno dostupne opcije“ kako bi se izborio protiv zabrane i negirao je da je kompanija bila angažovana u bilo kakvoj aktivnosti koja ugrožava bezbednost SAD-a.

Ova odluka je rezultat širokih ovlašćenja u vezi zabrane, ili ograničavanja transakcija između američkih kompanija i tehnoloških firmi iz „protivničkih“ nacija, kao što su Rusija i Kina. Odluka, koja će zabraniti preuzimanje softvera i njihovog ažuriranja, kao i licenciranje, stupiće na snagu 29. septembra. Njeno kršenje biće procesuirano od strane Ministarstva trgovine.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Ovo ministarstvo takođe navodi da dve kancelarije Kasperskog u Rusiji i jedno u Velikoj Britaniji imaju veze sa ruskim obaveštajnim službama. Inače, ova multinacionalna kompanija je stacionirana u Moskvi, a ima kancelarije u 31 državi širom sveta, koje opslužuju više od 400 miliona korisnika i 270.000 korporativnih klijenata u više od 200 država.

Nije navedeno koliko korisnika ova kompanija ima u SAD-u, ali je Ministarstvo trgovine naglasilo da je u pitanju „značajan broj“, i da on uključuje državne i lokalne Vlade, kao i javne telekomunikacione, energetske i zdravstvene ustanove.

Izvor: BBC

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *