Top50 Glas publike

Kaspersky upozorava na povećanu opasnost od cyber napada tokom praznika

Prema rezultatima istraživanja “IT Security Economics Report“, koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, više od 77% preduzeća pretrpelo je neki vid sajber napada u poslednjih 12 meseci. Povećanje broja napada u kojima su DDoS i POS sistemi glavni vektori čini situaciju još ozbiljnijom, posebno tokom sezone prazničnih rasprodaja, kada kupaca ima više nego inače, a porast prodaje čini maloprodajna mesta primamljivom metom za cyber kriminalce.

PCPress.rs Image

Istraživanje je pokazalo da se u protekle tri godine dogodila ekspanzija cyber aktivnosti (preko 16%), koje podrazumevaju DDoS napade, kao i napade u kojima su korišćene ranjivosti na POS terminalima. Ovaj porast je pokazatelj da, kakvu god pljačku planirali, cyber kriminalci će najverovatnije početi sa DDoS napadima ili iskoristiti ranjivost u maloprodajnim POS sistemima.

Godina koja se završava će ostati upamćena po seriji cyber napada visokog rizika i upadima na mreže platnih sistema  vodećih svetskih brendova, od lanca Chipotle, preko hotela Hyatt do brenda Forever 21. Kompanija Kaspersky Lab je takođe registrovala značajan porast i geografsko širenje botnet DDoS napada u trećem kvartalu 2017. godine, sa metama u 98 zemalja (u poređenju sa 82 u drugom kvartalu), sudeći po rezultatima DDoS Intelligence report istraživanja.

Pročitajte i:  Opasne aplikacije u Google i Apple prodavnicama

Ova informacija je od izuzetne važnosti za maloprodajne objekte i organizacije koje se bave internet prodajom, naročito tokom perioda rasprodaja oko Nove godine i Božića. Dok kupci pune kese artiklima na sniženju, prodavci se mogu nadati većoj zaradi, ali ih to ujedno čini i veoma primamljivom metom za cyber kriminalce.

PCPress.rs Image

Kako bi izbegli štetne posledice po prihode u nadolazećem prazničnom periodu, prodavci i organizacije koje se bave online trgovinom mogu da se zaštite uz pomoć rešenja koja su spremna da odgovore na njihove individualne potrebe. Kompanija Kaspersky Lab preporučuje maloprodajnim objektima da ažuriraju sisteme za online transakcije, jer svako novo ažuriranje može sadržati rešenje koje čini sistem manje ranjivim na napade sajber kriminalaca, da ažuriraju softver na POS terminalima i promene fabričke lozinke na ovim uređajima, da koriste specijalizovana rešenja kao što je Kaspersky Embedded Systems Security, kako bi zaštitili POS terminale od malvera, da se pripreme za DDoS napade tako što će izabrati pouzdanog provajdera usluga, koji poseduje stručno znanje u oblasti cyber bezbednosti i koji će moći da ih zaštiti od sofisticiranih DdoS napada, te da obuče svoje klijente o opasnostima od cyber pretnji sa kojima se mogu susresti prilikom kupovine na internetu ili prodajnom mestu, kao i da ih upoznaju sa koracima koje mogu preduzeti da smanje rizik.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,