Kaspersky: Većina korisnika se susreće sa sadržajem opasnim za decu

Istraživanje „Children Online“ koje je uradila kompanija Kaspersky Lab pokazuje da se u 2014. godini više od dve trećine (68 odsto) korisnika tehnologija Kaspersky Lab’s Parental Control susrelo sa neprikladnim i opasnim sadržajem na internetu.

parental_titleMeđu najčešćim pretnjama koje je detektovala tehnologija za zaštitu kompanije Kaspersky Lab jesu sadržaji za odrasle, sadržaji u vezi sa kockanjem i sajtovi sa informacijama o oružju.

Više od polovine korisnika na internetu se susrelo sa pornografijom; više od četvrtine korisnika završilo je na sajtovima posvećenim kockanju; svaki peti korisnik se susreo sa sajtovima koji su objavljivali sadržaj o oružju; a skoro isti broj se susreo sa psovkama.

Kina, Amerika, Nemačka, Velika Britanija i Rusija jesu zemlje sa najvećom frekvencijom detekcija koje je registrovao Parental Control, modul sigurnosnog rešenja kompanije Kaspersky Lab.

„Da bismo zaštitili mlade osobe, predlažemo da odrasli koriste zaštitu u vidu tehonologija Parental Control i da iskoriste sva podešavanja koja su ponuđena u pretraživačima i aplikacijama preko kojih deca mogu dospeti do raznih multimedijalnih sadržaja. Međutim, iako tehnologije Parental Control mogu da blokiraju pristup sajtovima sa sadržajem koji je opasan za decu, one ne mogu da ponude pouzdanu zaštitu u situacijama gde safe-by-default veb servisi kao socijalne mreže ili „čet“ mogu da zloupotrebeo predatori ili korisnici koji učestvuju u kampanjama sajber nasilja. Sigurnost na internetu mora da bude ozbiljno shvaćena, kao i sigurnost u realnom svetu. To je razlog zbog kojeg podstičemo roditelje da budu aktivni deo realnog i digitalnog života svoje dece. Samo tada mogu da budu sigurni da neće propustiti momenat u kojem će njihovom detetu biti potrebna podrška“, rekao je Konstantin Ignatev, menadžer grupe za analizu veb sadržaja kompanije Kaspersky Lab.

Pročitajte i:  Edukacija i podizanje svesti - prva linija odbrane od dipfejk prevara

Za više informacija o onlajn pretnjama za decu, pročitajte ceo tekst izveštaja na Securelist.com.

Parental Control modul za Mac OS X i Windows obuhvaćeni su u sigurnosnim proizvodima kompanije Kaspersky Lab za pojedinačne korisnike –  Kaspersky Internet Security – Multi-Device i Kaspersky Total Security – Multi-Device.

Facebook komentari: