TrendMicro

Katastrofa Tesle nakon kupovine Twitter-a?

Nevidljiva ruka slobodnog tržišta deluje na misteriozne načine. Samo što je ponosno objavio da je kupio Twitter, Elon Musk, nominalno najbogatiji čovek na svetu, se suočio sa strahovitim teškoćama. Ne, nije reč o optužbama Leksa Lutora…to jest, Džefa Bezosa da je Musk bezbednosna pretnja za SAD zbog saradnje sa Kinom, već je usledio “neshvatljivi” ogroman pad akcija kompanije Tesla.

PCPress.rs Image

Veliki pad akcija Tesle

Naime, začkoljica potiče iz objavljenih uslova kupovine. Ispostavilo se da nije sve tako čisto kao što je Elon Musk najavljivao, te da će kupovina akcija Twitter-a (za šta predstoji ozbiljan regulatorni rad i neće se okončati sigurno nekoliko meseci) biti obavljena delimično u kešu, a delimično zaduživanjem. Pomenuta začkoljica je u sledećem – Elon Musk nema dovoljno novca na raspolaganju da kupi Twitter, već svoje bogatstvo drži u (precenjenim) Tesla akcijama. Šta se desi kada krene rasprodaja akcija? Preostalim akcijama pada vrednost, naravno. Dodamo li na to činjenicu da sama najava zapravo utiče na pad vrednosti čak i pre nego što se tako nešto desi, imamo recept za katastrofu.

Pročitajte i:  Twitter je zatražio od korisnika koji prave snimke ekrana da umesto toga dele twitove

Nakon objave da će deo novca biti obezbeđen putem pozajmice za koju će garant biti akcije kompanije Tesla, postalo je jasno da će Twitter morati da otplaćuje nešto preko jedne milijarde dolara godišnje kako bi vratio zajam. To je veoma problematično za inače ne-baš-profitabilnu kompaniju, koja je u svom životnom ciklusu zapravo neto gubitaš u iznosu od preko 800 miliona dolara. Musk je takođe najavio da će kompaniju pretvoriti u privatnu – dakle, odseći će joj javne izvore finansiranja putem berze – i da ga u upravljanju uopšte neće zanimati profitabilnost, već vrednosti za koje se zalaže.

PCPress.rs Image

Rezultat? Ogroman pad cena akcija kompanije Tesla, koje bi trebale služiti kao garant za kupovinu Twitter-a. Ovo ima višestruke efekte – ne samo da dovodi u pitanje poslovnu strategiju Elona Muska, već otežava finansiranje kompanije Tesla, smanjuje ospeg poteza koji su mogući da se transakcija realizuje, ali i uvećava broj akcija kompanije Tesla koje bi služile kao garant – ili bile prodate – kako bi se realizovala kupovina Twitter-a. Jutros su akcije do trenutka kada ovo pišemo pale za gotovo 15%, što znači da je preko 120 milijardi vrednosti izgubljeno!

Pročitajte i:  Twitter će trajno zabraniti korisnike koji imitiraju druge

Naravno, berza je čista špekulacija i niko ne kaže da će se pad nastaviti. Čitava situacija bi mogla da se preokrene u narednih nekoliko sati ili dana. Da li je nevidljiva ruka slobodnog tržišta došla po Elona? Je li ovo kraj njegove poslovne imperije? Sumnjamo. Međutim, naredni dani, ako ne i sati, će biti veoma interesantni za praćenje.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,