Kiborg kažnjen zbog švercovanja u gradskom prevozu

Kiborzi su među nama, kombinovanje kompjutera sa telom čoveka nije više samo deo naučne fantastike. To ipak ne znači da ne treba da plaćaju gradski prevoz zar ne?

PCPress.rs Image

Iako tehnologija napreduje, pa tako imamo i prvog priznatog kiborga na svetu, to i dalje ne znači da zakoni ne treba da se poštuju. Jedan od osnovnih postulata svake države je plaćanje gradskog prevoza. U Australiji se dogodio incident koji je malo ko očekivao – kiborg kažnjen zbog švercovanja u gradskom prevozu. Ako mislite da je vest nadrealna sačekajte da vidite kako se zove stanoviti kiborg. Gospodin Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow (po srpskji Mjau Ludi Disko Gama Mjau-Mjau), to mu je izgleda legalno ime, pokušao je da se vozi prevozom kada ga je uhvatila kontrola. 

Kiborg i australijski Bus Plus

Ispostavilo se da je gospodin Mjau-mjau želeo da putuje koristeći ugrađeni čip u ruci, ali sud nije delio njegovu futurističku viziju plaćanja gradskog prevoza. Sve je počelo pre godinu dana kada je ovaj neobični gospodin ugradio u ruku čim za plaćanje gradskog prevoza kako bi pokretom ruke mogao da se otkuca. On je svoju australijsku Bus Plus karticu ugradio ispod kože leve ruke i sve je funkcionisalo savršeno dok nije naleteo na nepotkupljive kontrolore koji su insistirali da pokaže kartu.

Kako u Australiji, baš kao i kod nas, ovaj prekršaj ozbiljno shvataju, gospodin kiborg je poslat kod sudije za prekršaje koji ga je kaznio sa 222 australijska dolara kazne i 1000 dolara za troškove sudskog procesa. Gospodin Mjau-Mjau tvrdio da je na sudu da ne vidi u čemu je problem i da se on na ovaj način otkucava još od avgusta prošle godine.

PCPress.rs Image

Suđenje veka?

Njegov advokat je kao olakšavajuću okolonost naveo da je njegov klijent želeo da plati vožnju i da je imao dovoljno sredstava na kartici. Takođe, kako je omogućeno i plaćanje prislanjanjem telefona na aparat, logično bi bilo da je nebitno šta se prislanja, makar to bila i ruka. Sud je ipak doneo presudu da dok se zakon ne promeni, mora da se poštuju procedure i da će kiborg ipak biti kažnjen. Mjau-Mjau je priznao prekršaj, ali je insistirao da je hteo da plati vožnju, ali mu je Opal kartica ukinuta nelegalno i da je to saznao tek kad je pokušao da plati prevoz. 

Ceo svet sigurno sa uzbuđenjem prati ovaj slučaj koji može da utiče na odnos država prema korišćenju implanta i poštovanja prava kiborga da koriste svoje telo za beskontaktno plaćanje, između ostalog. Sigurni smo da Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow ima podršku svih ljudi koji žele da se čipuju. 

Izvor: Motherboard

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,