Kickstarter kampanja: Misinformer odvaja prave od lažnih vesti

Između lažnih vesti, viralnih clickbait naslova, te subjektivnog izveštavanja, sve je teže da se razume koja je informacija tačna, pa je sve više onih koji se bave ovim fenomenom. Jedna od kampanja dolazi u obliku igre, te korisnicima pokazuje kako novinarstvo funkcioniše, i kako se prave informacije razlikuju od onih koje nisu ukorenjene u istini.

Radi se o igri Misinformer koja funkcioniše tako što igrač dobija ulogu novinara, i zadatak da razotkrije političku zaveru. Igru počinje kao moderator običnog foruma za ljubitelje baštovanstva, a situacija se menja kada otkrije političku zaveru, te osobu koja je odgovorna za razne malverzacije. Temelj igre se zasniva na tekstu, i od igrača traži da napravi razliku između tačnih i netačnih informacija. Kreatori tvrde da igrači tokom procesa igranja stiču veštine koje će im biti korisne i u realnom svetu, budući da će im omogućiti da brzo i lako prepoznaju dezinformacije.

Igra bi trebalo da bude završena do kraja decembra, a u toku je i Kickstarter kampanja čiji je cilj da se prikupi 23 hiljade dolara, koliko je potrebno da se igra dovrši.

Pročitajte i:  Titan - Android telefon sa Qwerty tastaturom na Kickstarteru

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Vertiv

IT Edukacija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.