Top50 Glas publike

Kina blokirala internet pretrage o protestima

PCPress.rs ImageKina je na Google-u i mikroblogovima blokirala pretrage o imenu kineskog grada u kojem su izbili protesti protiv lokalnih vlasti. Google-ove pretrage na kineskom za Zengčeng, grad u provinciji Guangdong, rezultiraju obaveštenjem da je veza sa serverom resetovana. Isti je slučaj i s kineskim najpopularnijim mikroblogovima.

Protesti u Zengčengu počeli su prošle nedelje nakon što se policija sukobila s dvoje emigranata koji su prodavali robu na ulici. Jedna emigrantkinja bila je trudnica, koja je pritom pala na zemlju. Zbog toga se okupila velika gomila i sukobila se s policijom. Lokalna uprava Zengčenga izdala je saopštenje da građani ne bi trebalo da veruju u glasine i učestvuju u protestima. U grad su poslati i policijski odredi za suzbijanje demonstracija.

Kineske vlasti oduvek su bile osetljive na demonstracije i redovno blokiraju internet sadržaje koji se mogu protumačiti kao kritike vlade. Zato se iz zemlje ne može pristupiti sajtovima Facebook, Twitter i YouTube. Ali ove godine je internet cenzura u Kini podignuta na nov stepen nakon spominjanja jasmin revolucije. Google je optužio kineske vlasti i za blokiranje pristupa Gmail­-u kako bi prekinule komunikaciju između aktivista za ljudska prava u zemlji.

Pročitajte i:  YouTube i upozorenje za spam komentatore

Kina je pokazala da je spremna na drastičnije mere kako bi upravljala protokom informacija na internetu. Ne zaboravimo da je 2009. godine ukinula internet u regionu Ksinjang na gotovo šest meseci posle etničkih protesta u kojima je stradalo približno dve stotine ljudi.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,