QNAP Mikroprinc

Kina blokirala internet pretrage o protestima

Kina je na Google-u i mikroblogovima blokirala pretrage o imenu kineskog grada u kojem su izbili protesti protiv lokalnih vlasti. Google-ove pretrage na kineskom za Zengčeng, grad u provinciji Guangdong, rezultiraju obaveštenjem da je veza sa serverom resetovana. Isti je slučaj i s kineskim najpopularnijim mikroblogovima.

Protesti u Zengčengu počeli su prošle nedelje nakon što se policija sukobila s dvoje emigranata koji su prodavali robu na ulici. Jedna emigrantkinja bila je trudnica, koja je pritom pala na zemlju. Zbog toga se okupila velika gomila i sukobila se s policijom. Lokalna uprava Zengčenga izdala je saopštenje da građani ne bi trebalo da veruju u glasine i učestvuju u protestima. U grad su poslati i policijski odredi za suzbijanje demonstracija.

Kineske vlasti oduvek su bile osetljive na demonstracije i redovno blokiraju internet sadržaje koji se mogu protumačiti kao kritike vlade. Zato se iz zemlje ne može pristupiti sajtovima Facebook, Twitter i YouTube. Ali ove godine je internet cenzura u Kini podignuta na nov stepen nakon spominjanja jasmin revolucije. Google je optužio kineske vlasti i za blokiranje pristupa Gmail­-u kako bi prekinule komunikaciju između aktivista za ljudska prava u zemlji.

Pročitajte i:  Malver maskiran u tastere za deljenje sadržaja na društvenim mrežama

Kina je pokazala da je spremna na drastičnije mere kako bi upravljala protokom informacija na internetu. Ne zaboravimo da je 2009. godine ukinula internet u regionu Ksinjang na gotovo šest meseci posle etničkih protesta u kojima je stradalo približno dve stotine ljudi.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: , , , , , ,