Kina gradi do 20 plutajućih nuklearnih elektrana

Kasnije ove godine, Kina će početi sa izgradnjom plutajućih nuklearnih elektrana koje bi mogle da se koriste za snabdevanje dalekih, veštačkih ostrva u Južnokineskom moru.

PCPress.rs Image

Plutajući nuklearni reaktori zvuče opasno, ali Kineska nacionalna nuklearna korporacija planira da ih razvije kao jeftiniju alternativu za prenos snage iz kontinentalne Kine, prenosi Asia Times. Zvaničnici su potvrdili da se prototip reaktora već testira u blizini obale kineske Shandong pokrajine.

Početak izgradnje počinje ove godine, prenosi Asia Times, a prvi potpuno funkcionalni plutajući nuklearni reaktor u Kini trebalo bi da bude spreman za plovidbu do 2021. godine. Kina nije jedina zemlja koja je zainteresovana za sličnu tehnologiju. Očekuje se da će ruske plutajuće nuklearne elektrane krenuti ka Arktičkom krugu kasnije ove godine.

Ako Kina želi da koristi plutajuće reaktore za napajanje celokupnih veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, moraće da napravi ukupno 20, smatraju u Asia Times-u. Ali čak i dalje od toga, ako ove plutajuće nuklearne elektrane urade ono što bi trebalo, Kina bi mogla da proizvede još više kako bi snabdela svoja postrojenja za eksploataciju fosilnih goriva.

Pročitajte i:  Nemačka uvodi zabranu kineskih komponenti za ključne delove 5G

Izvor: Futurism

Facebook komentari: