BIZIT 2022

Kina gradi plutajuće stanice za lansiranje raketa

Kina radi na plutajućoj luci za lansiranje kosmičkih letelica, a lokacija je na otvorenom moru, u pravcu grada Haiyang. Kao najveća prednost ovakvih stanica ističe se to što su naseljene oblasti daleko, pa delovi koji se odvajaju tokom lansiranja ne ugrožavaju stanovništvo.

PCPress.rs Image

U pitanju je Istočna svemirska luka, a iza projekta stoji China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), kompanija kojoj vlada veruje kada su u pitanju projekti ovog tipa. Pored toga što će služiti za lansiranje manjih raketa, luka će se koristiti i za izgradnju, testiranje i održavanje satelita i drugih kosmičkih letelica. Prvo lansiranje sa mora se u ovoj zemlji dogodilo u junu 2019. godine, a tom prilikom je poletela raketa Long March 11, visoka nešto preko 20 metara. Lansirana je sa plutajuće platforme sa Žutog mora i u kosmos je tom prilikom ponela nekoliko meteoroloških satelita. Planirano je da se sa iste platforme lansira još jedna raketa pre kraja 2020. godine.

PCPress.rs Image

Lansiranje sa vode ima brojne prednosti, pre svega bezbednosne, budući da se poletanja odvijaju daleko od gusto naseljenih oblasti. Upravo je zbog toga i kompanija SpaceX zainteresovana za izgradnju sličnih lansirnih stanica, a kako bi Starship brodovi bezbedno kretali put kosmosa. Novootvorena radna mesta u kompaniji ukazuju da je i taj projekat u toku, pa se očekuje da se broj lansirnih stanica koje će biti pozicionirane na velikim vodenim površinama u budućnosti samo povećava.

Pročitajte i:  Meta briše lažne naloge iz Kine i Rusije

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,