BIZIT 2022

Kina i Amerika u trci za najbrži superkompjuter

cray_jaguar_xt5_amd_supercomputer-large Kina je odlučna u nastojanju da postane najveća svetska sila kada je reč o superkompjuterima. Njihova mašina, pod nazivom Nebulae, zauzela je drugo mesto na svetskoj rang listi Top 500 superkompjutera.

Ipak, još uvek neprikosnovene SAD zauzimaju polovinu ove liste, uključujući i prvo mesto na kojem se nalazi čuveni Jaguar. Kompjuter Cray, vlasništvo Nacionalne laboratorije Ouk ridž u Tenesiju, ima brzinu od 1,75 petaflopa. Za one koji ne znaju, jedan petaflop predstavlja 1.000 triliona računskih operacija u sekundi.

Ovaj računar koriste naučnici u sprovođenju istraživanja iz oblasti astrofizike, klimatskih nauka i nuklearne energije, a u budućnosti će služiti i u vazduhoplovnoj industriji i eksploataciji nafte.

Kina, s druge strane, na listi zauzima 24 pozicije. Dawning, kompanija koja je proizvela najbrži kineski superkompjuter, najavljuje proizvodnju još bržeg, i to za Nacionalni centar za superkompjutere u Tijanđinu. U Americi pak, većina superračunara pripada vladi i služi za praćenje zaliha nuklearnog oružja.

Ipak, naučnici tragaju za novim brzinama. Takozvane exascale mašine koje će moći da izvrše i kvantilion (milion triliona) računskih operacija u sekundi.

Pročitajte i:  Američke vlasti vratile 30 miliona dolara hakovanih kriptovaluta

Najbrži računar na svetu, Jaguar, u stanju je da izvrši 1.750 operacija u sekundi. Poređenja radi, sve ono što običan PC uradi za 10 sati, Jaguar može za sekundu.

Evo i kako on izgleda:

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,