Ikotek

Kina lansira aplikaciju za sopstvenu digitalnu valutu

Kineska centralna banka pokrenula je pilot verziju aplikacije za novčanik za digitalni juan u želji da proširi njegovu upotrebu na više ljudi.

PCPress.rs Image

Digitalni juan za digitalnu eru

Aplikacija je dostupna u kineskim prodavnicama Android aplikacija i Apple-ovoj prodavnici aplikacija. Omogućava korisnicima da otvore novčanik u digitalnom juanu i potroše valutu.

Digitalni juan ili e-CNY je digitalna verzija kineske suverene valute na kojoj se radi još od 2014. godine. To nije kriptovaluta poput bitcoina, već je umesto toga izdaje i kontroliše Narodna banka Kine.

Kina je do sada uradila brojne probe širom zemlje u obliku lutrija gde su korisnici u određenim gradovima dobijali malu količinu digitalne valute da potroše. Neki trgovci na malo, poput kompanije za e-trgovinu JD.com, prihvatili su to kao plaćanje u protekloj godini.

Ali digitalni juan još uvek nije zvanično uveden na nacionalnom nivou i ne postoji vremenski okvir za to.

Nova aplikacija omogućava korisnicima u 10 oblasti uključujući velike gradove Šangaj i Peking da je koriste. Ranije su samo odabrani korisnici mogli da koriste aplikaciju. Ali sada svako može da preuzme aplikaciju, naglašavajući time kako Kina pokušava da navede više ljudi da koriste digitalnu valutu.

Pročitajte i:  RISC-V čipovi kao novo bojno polje

„Područja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu“ jedno je od mesta gde se digitalni juan može koristiti, navodi se u obaveštenju. Zimske olimpijske igre, koje se ove godine održavaju u kineskoj prestonici, jedan su od događaja na koji je Narodna banka Kine ciljala da donese digitalni juan.

Ipak, e-CNI aplikacija će se suočiti sa oštrom konkurencijom dve dominantne kineske aplikacije za digitalno plaćanje, Alipay iz Ant Group i WeChat kompanije Tencent.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,