Kina navodno želi da uništi Starlink-ove satelite

Kina mora da razvije sposobnost da onesposobi a možda čak i uništi internet satelite Starlink-a, rekli su vojni istraživači iz Kine. Istraživači ističu da se Starlink koristi u vojne svrhe koje bi mogle pomoći drugim zemljama da mogu da ugroze nacionalnu bezbednost Kine.

PCPress.rs Image

Uklanjanje satelita

Prema izveštajima South China Morning Post-a, naučnici pozivaju na razvoj anti-satelitskih sistema, uključujući teške i lake metode uklanjanja. Prva metoda bi podrazumevala fizičko uništavanje satelita, korišćenjem projektila. Druga metoda, podrazumeva lako uklanjanje i ciljala bi na softver i operativni sistem satelita.

Shodno tome, istraživači predlažu razvoj sistema za nadzor sa mogućnošću praćenja svakog Starlink satelita. Tako bi se rešio jedan problem a to je mogućnost lansiranja vojnog tereta zajedno sa gomilom satelita. Još jedan članak sa državnog sajta China Military Online upozorava na opasnosti satelitskog internet servisa.

„Iako kompanija tvrdi da je Starlink civilni program koji pruža brze internet usluge, on ima jaku vojnu pozadinu“. Njegove lokacije za lansiranje su izgrađene u vojnim bazama. SpaceX je ranije dobio sredstva od američkog vazduhoplovstva da prouči kako se sateliti Starlink-a mogu povezati sa vojnim avionima pod enkripcijom. Kineski naučnici su upozorili da bi Starlink mogao da poveća brzinu komunikacije borbenih aviona i dronova za oko 100 puta.

Pročitajte i:  Isporuke iPhone 14 odložene zbog korona virusa u Kini

„Kada bude završeno lansiranje, svi sateliti Starlink-a mogu da se montiraju sa izviđačkim, navigacionim i meteorološkim uređajima kako bi se dodatno poboljšala borbena sposobnost američke vojske u oblastima kao što su izviđačko daljinsko detektovanje, komunikacioni releji, navigacija, pozicioniranje i neutralizacija meta u svemiru.

Između teške i lake metode uklanjanja, istraživači favorizuju drugu metodu, jer bi fizičko uništavanje satelita proizvelo svemirski otpad koji bi mogao da ometa kineske aktivnosti.

Kina je ranije podnela žalbu Ujedinjenim nacijama zbog sudara svemirske stanice Tiangong sa satelitima Starlink-a. Svemirska stanica morala je da izvede manevre izbegavanja dva puta u 2021.godini da bi svela na minimum šanse za sudar.

Takođe, uništavanje nekoliko satelita ne bi potpuno uništilo sazvežđe Starlink-a, obzirom na to da je SpaceX već lansirao preko 2.500 satelita.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,