TrendMicro

Kina objavila nove fotografije sa Marsa

Zhurong Mars rover je pre nekoliko dana poslao nove fotografije s Marsa, a prizori su poslužili kao konačna potvrda uspešnosti misije.

PCPress.rs Image

Kineska zastava se “zavijorila” na Crvenoj planeti, što je velika stvar ako se ima u vidu da je ovo prvi put da se rover ove zemlje našao na Marsu. Misija Tianwen-1 je ka Marsu krenula u julu 2020. godine, a u februaru 2021. se približila planeti. Tom prilikom je ispitala izabranu oblast za sletanje, i to samo nedelju dana nakon što se američki Perseverance uspešno spustio na odredište. Prva samostalna kineska misija se sastoji od orbitera i rovera, koji su kao jedinstvena letelica u orbitu Crvene planete stigli 10. februara. Ta faza je letelicu dovela na 280 kilometara od površine Marsa, te 59 miliona kilometara daleko od Zemlje, pa je orbiter uključio kameru, kako bi snimio ravnicu Utopia Planitia na koju se i spustio 14. maja.

PCPress.rs Image

Solarni rover teži oko 240 kilograma, a marsovska prašina bi mogla da predstavlja opasnost za solarne ploče, što se već dogodilo roveru Opportunity, kada je tokom peščane oluje iz 2018. godine izgubio kontakt sa Zemljom. U slučaju da izbegne sve zamke, kineski rover bi trebalo da se pozabavi sastavom tla na Crvenoj planeti, te da uz pomoć radara ispita ima li leda ispod površine. Očekuje se da rover potraje bar 92 zemaljska dana, dok je orbiter dizajniran da oko planete kruži čak 687 dana.

Pročitajte i:  Sledeća misija za kosmičke turiste

PCPress.rs Image

Sletanje je veliki uspeh za kineski svemirski program, a Zhurong rover će kao i Perseverance početi da traga za tragovima života na Crvenoj planeti. Agenciji NASA je bilo potrebno čak 25 godina da iz faze kruženja oko Marsa pređe na sletanje, dok je Kina to uspela već u prvoj misiji. Jasno je da je američka agencija utabala put, te su kineski eksperti mogli da koriste tehnologiju koje ranije nije bilo. To ipak ne umanjuje uspeh, a nove fotografije odlično ilustruju dimenzije tog dostignuća.

PCPress.rs Image

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

One thought on “Kina objavila nove fotografije sa Marsa

  • 14. June 2021. at 11:09
    Permalink

    59 hiljada kilometara? valjda 59 miliona kilometara…….

Comments are closed.