Kina planira da zabrani vozila koja koriste fosilna goriva

Kina je zemlja sa najvećim tržištem automobila i radi na planu da zabrani proizvodnju i prodaju vozila koja se oslanjaju na fosilna goriva. Kineska vlada ide u korak sa zemljama poput Indije, Francuske, Britanije i Norveške, koje su već najavile da će do kraja godine takođe uvesti istu zabranu u korist vozila koja ne koriste fosilna goriva.

PCPress.rs Image

Prema jednom od glavnih ministra industrije Xin Guobinu, još uvek nije odlučeno kada će zabrana stupiti na snazi, ali se radi na tome. Kako kažu zvaničnici kineskog Ministarstva Finansija, vlasti će ponuditi subvencije koje će vredeti pola maloprodajne cene električnih ili hibridnih vozila. Prema podacima iz prošle godine 40% od 753.000 električnih vozila je prodato širom sveta, prema međunarodnoj Energetskoj Agenciji. Takođe, približno 28 miliona vozila je prodato u Kini prošle godine od kojih su preko 1% bila električna vozila.

Kineskim tržištem električnih vozila već  dominiraju domaći proizvođači poput BAIC i BYD. Volvo koji je u kineskom vlasništvu je najavio da će svaka kola od 2019 pa nadalje imati električni motor. Internacionalini giganti poput Ford-a, GM-a, Volkswagen-a ciljaju na to da razviju električna vozila u Kini zato što im ovakav razvoj događaja odgovara.

Kineska vlada namerava da do 2020. godine ima na svojim putevima pet miliona električnih vozila.

Izvor: CNN Money

Facebook komentari:
SBB