Top50 Glas publike

Kina poziva svet da se ujedini protiv američkih mera

Kineski državni mediji preduhitrili su američke trgovinske sankcije, pozvavši druge zemlje da se „čvrsto postave protiv protekcionističkih” mera Vašingtona.

PCPress.rs Image

„Budući da se čini da će se SAD i dalje ponašati na taj način, druge zemlje trebalo bi da prestanu da se nadaju da će biti pošteđene njihovih protekcionističkih poteza, i da budu odlučnije u čvrstom postavljanju protiv SAD”, piše China Daily. Dok bi američke carine u prvom razdoblju povećale američki rast BDP-a i usporile kineski privredni rast, takođe bi usporile svetski privredni rast, piše list navodeći istraživanje banke China International Capital Corporation.

Američki predsednik Donald Tramp priprema nove sankcije protiv Kine nakon višemesečne istrage o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, najavljuju iz Bele kuće. Mere bi mogle da uključe carine između 30 i 60 milijardi dolara kao i ograničenja ulaganja, objavili su američki mediji. Pre dve nedelje, Tramp je uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma, što kineski trgovinski stručnjaci opisuju kao „bezobziran napad” na multilateralni trgovinski sistem. Kineski premijer Li Kećijang upozorio je u utorak da „niko neće izaći kao pobednik u trgovinskom ratu”, kao i da se Peking nada da će se Vašington ponašati „racionalno”.

Pročitajte i:  Isporuke iPhone 14 odložene zbog korona virusa u Kini

Izvor: N1

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,