Kina predstavila nove robote saobraćajce

Kina već neko vreme uz pomoć tehnoloških pomagala kontroliše svoje građane, a listi se nedavno pridružio i robot saobraćajac.

PCPress.rs Image

Naime, 7. jula je u severnoj Kini, u gradu Handan, predstavljeno tri tipa saobraćajnih robota čija je uloga da ljudskim kolegama pomažu u regulisanju saobraćaja. Zvaničnici su saopštili da je ovo prvi put da se roboti koriste u ove svrhe, a svaki od robota se malo razlikuje od onog drugog, i svaki ima jedinstvenu funkciju, koja bi, tvrde kreatori, trebalo da olakša saobraćajnu situaciju u gradu. Tako jedan od robota pripada „drumskoj kontroli“, te je dizajniran da se ponaša kao ljudski saobraćajac, drugi je takozvani „napredni saobraćajni robot“ koji bi trebalo da odgovara na pitanja građana i usmerava ih ka željenim lokacijama, dok je treći „robot koji upozorava na nesreće“, čiji je zadatak da obaveštava vozače o problemima koji su nastali usled neke saobraćajne nesreće. Sistem će funkcionisati 24/7, a još uvek nije jasno da li će roboti „raditi“ u isto vreme, ili će se, pak, deliti po smenama.

Pročitajte i:  Rudarenje kriptovaluta u Kazahstanu dovodi do nestašica struje

Ovo nije prvi put da Kina angažuje policijske robote, budući da se 2016. pojavio AnBot sigurnosni robot čiji je zadatak da patrolira Shenzhen aerodromom, a 2017. E-patrol robot šerif koji je robotsko kontrolisanje građana počeo da sprovodi na ulicama većih gradova.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,