Kina smanjuje spam

PCPress.rs Image

Kina, najveći izvor spama na svetu, polako silazi sa spiska najvećih proizvođača spama. Trenutno se nalazi na osamnaestom mestu, što je veliki pad u odnosu na pre dve godine kada je neprestano bila među prvih pet.

U Kini postoji 420 miliona korisnika interneta i mnogi od njih koriste hakerisane kompjutere, koji su pre dve godine bombardovali svet spamom. Ali već krajem 2009. godine je spam iz Kine počeo značajno da opada da bi se ona danas našla na dvadesetom mestu, odmah iza Španije. Kina je povela ozbiljnu antispam inicijativu još 2006. i okupila je operatere i kompanije koje se bave bezbednošću ne bi li rešila taj problem.

Amerika ostaje na prvom mestu po spamu, budući da jedna petina svetskog spama potiče odatle. Stručnjaci za bezbednost ističu da većina spam poruka potiče od spamera koji žive izvan Amerike, ali je veliki problem što u toj zemlji postoji previše hakerisanih kompjutera.

Većina spamera prebacila je svoje delovanje iz Kine u Rusiju. Prošle godine je došlo do nekoliko hapšenja u Rusiji, koja se sada nalazi u fokusu borbe protiv spama. Korupcija i bezakonje u Rusiji toliko su uzeli maha da je ona trenutno vođa u spamu i sajber-kriminalu.

Pročitajte i:  Signal: Loša godina za spam poruke

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,