Top50 Glas publike

Kina uvodi takse na 120 američkih proizvoda

Kina uvodi uvozne takse na meso, voće i druge proizvode iz SAD, kao odgovor na američku uvoznu taksu na čelik i aluminijum koju je uveo predsednik Donald Tramp. Ministarstvo trgovine Kine najavilo je da će nove uvozne takse na više od 120 američkih proizvoda početi da se primenjuju od danas.

PCPress.rs Image

Na svinjetinu iz SAD će taksa biti 25 odsto, dok će na ostale proizvode i usluge, uključujući voće, biti uvedena taksa od 15 odsto. Odluka o uvođenju takse je doneta posle višenedeljnih upozorenja kineskih zvaničnika Vašingtonu da preispita uvođenje uvozne takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum.

Iako je meta američke takse Kina koja preplavljuje svet jeftinim čelikom i aluminijumom, a SAD tvrde i da “krade tehnologiju” ili prisiljava strane firme da joj je predaju, ta mera će pogoditi i mnoge druge zemlje. Nekim zemljama, među kojima su članice EU, Kanada i Meksiko, Trampova administracija je odobrila privremeno izuzeće od plaćanja nove takse, do okončanja pregovora.

Pročitajte i:  EU ispituje rad TikTok-a

Lideri evropskih 28 zemalja su, međutim, upozorili da će, dok Vašington ne osigura potpuno izuzeće taksi za EU, zadržati pravo “da odgovore SAD prikladnim merama i na proporcionalan način”. Dok se čak i među zvaničnicima govori o “trgovinskom ratu”, nemačka kancelarka Angela Merkel je krajem marta izjavila da je važno izbeći “spiralu trgovinskih mera” zbog koje bi svi bili na gubitku, dok je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da je strategija SAD loša.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,