BIZIT 2022

Kina veruje da bi kloniranje policijskih pasa bilo efikasnije od treniranja običnih

Ne postoje dva ljudska bića koja su ista, zbog različitog okruženja, verovanja, i što je najvažnije – genetičkih setova. Tako se već neko vreme raspravlja o tome da li bi klonirana osoba bila jednaka originalu, što verovatno nikada nećemo saznati zbog etičkih i drugih prepreka. U Kini su u fokus ovog interesovanja, pak, stavili policijske pse, koji su postali predmet istraživanja.

PCPress.rs Image

Prema pisanjima kineskih medija kineski stručnjaci su uspešno klonirali svog prvog policijskog psa, zbog toga što veruju da će se takva praksa na kraju više isplatiti od treniranja novih pasa. Naime, kloniranjem policijskog psa koji se u službi dobro pokazao, naučnici veruju da i klonirana jedinka nasleđuje iste osobine koje su originalnog psa i učinile savršenim kandidatom za obuku. Klonirani pas poneo je ime Kunxun, a kloniran je od somatskih ćelija odraslog psa koji se pokazao kao besprekoran policijski službenik.

PCPress.rs Image

Kina planira „masovnu proizvodnju“ policijskih pasa na ovaj način u narednih 10 godina, pod uslovom da sve protekne kao što je planirano. Proces bi mogao da bude problematičan zbog etičkih prepreka, budući da kloniranje životinja još uvek nije regulisano, te je mnogo onih koji mu se protive.

Pročitajte i:  Tata Grupa se pridružuje klubu proizvođača iPhone?

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,