BIZIT 2022

Kina: Veštačko Sunce kao izvor čiste energije

Kineski naučnici su još u novembru 2018 najavili Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) reaktor – poznatiji kao „veštačko Sunce“, a Kina se sada bliži lansiranju nuklearnog reaktora koji bi naciji trebalo da obezbedi nepresušni izvor čiste energije.

PCPress.rs Image

Zvaničnici su najavili da bi mašina koja će biti zadužena za držanje veštačkog sunca – HL-2M Tokamak – mogla da bude završena do kraja 2019, što bi garantovalo generisanje energije uz pomoć nuklearne fuzije u okviru koje će se morska voda i litijum zagrevati do temperature od 150 miliona stepeni Celzijusove skale. Reaktor, koji se nalazi u gradu Hefei, već je uspeo da proizvede temperaturu od preko 100 miliona stepeni, što je sedam puta više od jonske temperature koju generiše pravo Sunce.

Plazma veštačkog sunca sastavljena je od jona i elektrona, a joni su ti koji generišu toplotu unutar uređaja. Tokom 2018. naučnici su objavili da su temperaturu od 100 miliona stepeni uspeli da održe 60 sekundi, te da im je sledeći cilj da je sačuvaju do hiljadu sekundi.

Pročitajte i:  Tesla otkazuje tri junska onlajn zapošljavanja za Kinu

PCPress.rs Image

Početkom marta objavljeno je da je veštačko sunce sve bliže trenutku lansiranja, što znači da bi čovečanstvo uskoro moglo da počne da generiše toplotu iz nuklearne fuzije. Ukoliko se ovaj projekat uspešno sprovede, uređaj bi mogao da posluži kao model za reaktore koji se oslanjaju na nuklearnu fuziju, što bi bilo konačno ostvarenje sna o neograničenim izvorima čiste, obnovljive energije.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,