BIZIT 2022

Kineska digitalna valuta: Velike promene u globalnoj ekonomiji

Građanima Kine digitalno plaćanje nije nepoznanica, pa su aplikacije poput Alipay i WeChat Pay veoma popularne. Vlada ove zemlje nedavno je započela i testiranje zvanične digitalne valute, a masovniji testovi očekuju se u Pekingu tokom zimskih Olimpijskih igara 2022. godine.

PCPress.rs Image

Virtualni juan kao nova valuta

U pitanju je takozvani „virtualni juan (ili renminbi)“, a eksperti ističu da bi digitalna valuta mogla da ojača kontrolu koju vlada već ima nad finansijskim sistemom zemlje, i da eventualno utiče na promene u globalnoj svetskoj ekonomiji. Naime, većina digitalnih transakcija je do sada uglavnom značila premeštanje fizičkog novca sa jednog na drugi bankovni račun, a nova kineska virtuelna valuta predstavlja nešto što je jednako fizičkoj novčanici, samo što postoji u okviru digitalnog novčanika ili pametnog telefona, umesto u džepu. Njenu vrednost određivaće država, što će omogućiti stepen kontrole koji nikada nije bio moguć u svetu fizičkih valuta.

Program je počeo u aprilu, u samo nekoliko gradova – Shenzhen, Suzhou, Chengdu i Xiong’an, a eksperti ističu da nova valuta konkuriše i dvema najvećim tehnološkim kompanijama u Kini, budući da  Alibaba Group Holding Ltd. i Tencent Holdings Ltd. podržavaju Alipay i WeChat. Tu je i sudar sa kriptovalutama, budući da je uspon Bitkoina i Ethera zapretio da na ekonomske promene utiče izvan vidnog polja vlada i zakonodavaca. Kina je već zabranila korišćenje kriptovaluta, te planove o sopstvenoj digitalnoj jedinici započela još 2014. godine.

Pročitajte i:  Upozorenje nakon prodaje ukradenih kineskih podataka

PCPress.rs Image

Kineska digitalna valuta je bar nekoliko godina daleko od toga da se koristi širom cele zemlje, ali prva testiranja se već tumače kao pretnja ekonomskoj dominaciji Sjedinjenih Američkih Država, a zbog toga što bi kineska digitalna valuta u budućnosti mogla da omogući da se lakše zaobiđu sankcije koje Amerika bude sprovodila u onim zemljama sa kojima ne želi da sarađuje.

Jednom kada digitalna valuta bude postala zvanična čitav proces će se odvijati brzo, budući da preko 80% vlasnika pametnih telefona u ovoj zemlji već radije bira digitalne načine plaćanja. Kineski građani, pored toga, lako i rado prihvataju tehnološke novine, tako da se virtuelnoj valuti smeši uspešna budućnost.

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,