BIZIT Seminar

Kineska kompanija gradi fabriku silicijumskih vafera vrednu 400 milion evra

Kineski proizvođač poluprovodnika National Silicon Industry Group preko finske ispostave Okmetic uložiće skoro 400 miliona evra u izgradnju pogona za proizvodnju silicijumskih vafera u Finskoj.

PCPress.rs Image

Uvećanje globalnog tržišta poluprovodnika

„S obzirom da potražnja za silicijumskim pločicama raste zbog nedostatka elektronskih komponenti, investicija pomaže kompaniji da zadovolji rastuću potražnju kupaca“, navodi se u saopštenju. Silicijumske pločice su potrebne u proizvodnji mikro-elektro-mehaničkih sistema i senzora, kao i u radio-frekvencijskim i energetskim aplikacijama.

Očekuje se da će 2022. godine globalno tržište poluprovodnika po prvi put premašiti 600 milijardi dolara, vođeno tehnologijama kao što su 5G, veštačka inteligencija, autonomna vozila i IoT, saopštila je kompanija.

„Uz visoku stopu rasta, nedostatak komponenti je predstavljao izazov za celu industriju“, navodi se u saopštenju.

Kompanija Okmetic je rekla da će ta investicija više nego udvostručiti njen proizvodni kapacitet i otvoriti preko 500 radnih mesta, pri čemu se očekuje da će izgradnja početi početkom 2023.godine, a proizvodnja 2025. godine. Okmetic je deo NSIG-a od 2016. godine i u 2021.godini njegova neto prodaja iznosila je 128 miliona evra.

Pročitajte i:  Dizni uklanja epizodu Simpsonovih u Hong Kongu

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,