BIZIT 2022

Kineska policija identifikuje građane po njihovom hodu

Kina je država sa najvećim brojem CCTV kamera – aktivno ih je više od 170 miliona. Zahvaljujući Watrix startapu koji se bavi primenom veštačke inteligencije u analizi ponašanja, policija ove države biće u stanju da prepoznaje ljude na osnovu njihovog hoda.

PCPress.rs Image

Ova tehnologija koja prepoznaje poremećaje u hodu, zajedno sa prepoznavanjem oblika tela, u stanju je da identifikuje osobu na osnovu načina hoda, čak i u slučajevima kada lice te osobe nije vidljivo na snimku. Tehnologija može da identifikuje osobu po njenom hodu do razdaljine od 50 metara, a u saradnji sa tehnologijom prepoznavanja lica omogućiće policiji da čak i u velikoj gužvi identifikuje osobu koja je zanima. Na ovaj način, značajno će se povećati efikasnost policije prilikom potrage za osobama.

Sistem je već implementiran u Pekingu i Šangaju, ali taj pozitivan efekat ima i svoju tamnu stranu. Zapadni mediji tvrde da će Kina ovu tehnologiju iskoristiti i za neke druge, manje popularne poslove, kao što je recimo kontrolisanje građana, bez obzira da li se radi o kriminalcima ili disidentima.

Pročitajte i:  AI koji dopunjava poznata umetnička dela

Ovi navodi nisu bez osnova, jer Kina je već kritikovana za zloupotrebu tehnologije prepoznavanja lica u svojoj zapadnoj provinciji Hingjang. Policija je u toj pokrajini koristila ovu tehnologiju za prepoznavanje i praćenje pripadnika etničkih manjina. Kineski odgovor na kritike je bio da u toj oblasti živi oko 10 miliona muslimana i da je u njoj, pošto je ona bliža Bagdadu nego Pekingu, otvoreno više kampova za „reedukaciju muslimana“. U ovom trenutku nije poznato da li je nova tehnologija prepoznavanja kretanja implementirana (i ako nije, da li će biti implementirana) u toj oblasti.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,