TrendMicro

Kineska policija koristi Face ID pametne naočare

Kineska policija ima novo oruđe u borbi protiv neposlušnih građana, a u obliku naočara koje u svom sklopu imaju tehnologiju za prepoznavanje lica.

PCPress.rs Image

Prema izveštajima iz lokalnih medija, naočare se testiraju na železničkim stanicama u gradu Zhengzhou, a gde će se koristiti za identifikaciju putnika tokom velikih gužvi uoči Lunarne nove godine. Ovaj događaj se obično opisuje kao jedna od najvećih periodičnih migracija građana na svetu, a policijski zvaničnici su obavestili javnost da je zahvaljujući novoj tehnologiji već uhapšeno sedmoro osumnjičenih koji se terete za ozbiljna krivična dela, te dvadesetšestoro onih koji su kod sebe imali lažna dokumenta.

Pametne naočare su poslednji tehnički dodatak u zemlji koja sve više ulaže u kontrolu građana, te je kineska vlada poslednjih godina odobrila ozbiljne investicije u tehnologije za praćenje, te prepoznavanje građana. Prema procenama, u Kini će do 2020. godine biti više od 600 miliona CCTV kamera, a koje će sadržati napredne opcije, poput one koja će građane identifikovati prema načinu na koji hodaju.

PCPress.rs Image

Pametne policijske naočare kreirali su stručnjaci iz kompanije LLVision Technology Co, koji su sarađivali sa pripadnicima policijskih snaga, a kako bi izašli u susret njihovim potrebama. Proizvod bi trebalo da eliminiše probleme prepoznavanja lica sa CCTV snimaka, budući da će se identifikacija odvijati na licu mesta, te osumnjičeni neće imati priliku da daleko odmakne. Naočare će se kontrolisati preko povezane mobilne jedinice, te će koštati oko 636 dolara, dok će se za Face ID podršku plaćati dodatna suma.

Pročitajte i:  Naoružani roboti kao policajci

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,