ePlaneta

Kineska policija proširuje program pametnih naočara za identifikovanje građana

Kao što smo već pisali, kineska policija ima novo oruđe u borbi protiv neposlušnih građana, a u obliku naočara koje u svom sklopu imaju tehnologiju za prepoznavanje lica.

PCPress.rs Image

Pametne naočare koje podržavaju tehnologiju za prepoznavanje lica testiraju se od početka februara, a policija sada proširuje program, budući da su već počeli da ga primenjuju i na području Pekinga. Naočare su korišćene i tokom glasanja Parlamenta da se predsednikovanje Xi Jinpinga preimenuje u doživotnu vladavinu, te su predstavljale koristan dodatak pojačanoj cenzuri, te nadzoru tokom tog perioda.

Policija je ovaj uređaj koristila i za identifikovanje putnika, te proveravanje tablica na automobilima, a tokom sastanka Parlamenta koji je trajao od 10. do 11. marta. Vlada je policijskim službenicima obezbedila spisak onih kojima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku, a za koje se sumnjalo da bi mogli da preduzmu neke nepoželjne mere kako bi ušli u zgradu parlamenta. Crna lista je, između ostalih, uključivala i neke novinare, političke disidente, te borce za ljudska prava.

PCPress.rs Image

Naočare su prethodno testirane samo na železničkim stanicama u Zhengzhou, a policija je, navodno, do 8. februara zahvaljujući ovoj tehnologiji uhapsila sedmoro osumnjičenih za ozbiljna krivična dela, te identifikovala 26 putnika koji su koristili lažna dokumenta.

Pročitajte i:  Vaša bezbednost je uvek na sigurnom uz Samsung Galaxy kontrolnu tablu za privatnost i bezbednost

Pametne naočare su poslednji tehnički dodatak u zemlji koja sve više ulaže u kontrolu građana, te je kineska vlada poslednjih godina odobrila ozbiljne investicije u tehnologije za praćenje, te prepoznavanje građana. Prema procenama, u Kini će do 2020. godine biti više od 600 miliona CCTV kamera, a koje će sadržati napredne opcije, poput one koja će građane identifikovati prema načinu na koji hodaju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,