Kineska svemirska stanica se raspala iznad Tihog okeana

Kineska svemirska stanica – Tiangong-1izgubila je kontrolu, te se, pošto je 1. aprila ušla u Zemljinu atmosferu, srušila negde u južnom delu Tihog okeana.

PCPress.rs Image

Tako se završila sedmogodišnja misija, a srećna okolnost je što stanica nije pogodila ni jednu naseljenu oblast, budući da je teško moglo da se predvidi gde će se tačno spustiti kada jednom dospe u Zemljinu atmosferu. Tako se okončala višegodišnja anksioznost u vezi sa vremenom i tačkom spuštanja ove stanice, budući da su stručnjaci predviđali da će delovi „preživeti“ ulazak u Zemljinu atmosferu, i stići do njene površine. Budući da je najveći deo Zemlje prekriven vodom i nenaseljen, pretpostavljalo se da stanica neće ugroziti naseljena područja.

Tiangong-1 je lansiran 2011. godine, te je predstavljao prvu kinesku svemirsku stanicu koja je mogla da primi ljudsku posadu. Tokom njenog boravka u orbiti posetile su je dve ekipe, a jedna od njih je uključivala i prvu ženu astronauta iz Kine. Očekivalo se da će stanica u kosmosu ostati samo par godine, posle čega je trebalo da je nasledi Tiangong-2.

Ipak, Kina je odlučila da produži misiju, te na taj način kupi vreme za Tiangong-2, da bi 2016. godine obavestila Ujedinjene nacije da je izgubila kontrolu nad stanicom, što je značilo da niko više ne upravlja letelicom, ni načinom na koji bi mogla da se spusti na Zemlju. Ono što je najviše zabrinjavalo u vezi sa Tiangong-1 jeste njena težina, budući da je merila 8.500 kilograma, što je značilo da neće u potpunosti sagoreti kada bude ušla u Zemljinu atmosferu.

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi put da je neka velika letelica iz kosmosa dospela u atmosferu, a bez upravljanja sa Zemlje, budući da se i ruska raketa Zenit nekontrolisano spustila u januaru 2018. godine. Očekuje se da će se pojedine misije i u budućnosti završavati na slične načine, budući da je to jedan od rizika lansiranja velikih objekata u svemir.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,