Kineske kompanije na udaru Kongresa

Kineske kompanije Huawei i ZTE predstavljaju bezbednosnu pretnju po SAD, zaključak je nakon godinu dana duge istrage američkog Kongresa.

PCPress.rs Image
Photo: www.house.gov

Komitet koji se ovim pitanjem bavio doneo je zaključak da su ove dve kineske kompanije pretnja jer se njihova oprema može koristiti za špijuniranje Amerikanaca, prenosi Wall Street Journal.

Oni preporučuju da se blokiraju sve akvizicije ovih kompanija u Americi kao i da američka vlada izbegava korišćenje njihove opreme.

Ovo je snažan udarac i za Huawei i ZTE jer kompanije pokušavaju da dodatno prošire svoje pristustvo na američkom tržištu, prenosi WSJ.

Iz obe kompanije u više navrata su negirali da će dozvoliti kineskim vlastima da koriste njihovu opremu za nadgledanje i da to nije u njihovom interesu, ali i da su sarađivale sa komitetom kako bi odgovorili na sve njihove zahteve.

Portparol kompanije Huawei, Vilijem Plamer, izjave o pretnji po nacionalnu bezbednost Amerikanaca nazvao je neosnovanim , a iz kompanije ZTE stiže izjava u kojoj se ističe njena transparentnost u poslovanju.

U izveštaju komiteta ne nalaze se dokazi da je ijedna od ovih kompanija, to jest njihova oprema, korišćena za špijuniranje, ali da pomenute kompanije nisu uspele da ublaže njihovu bojazan o saradnji sa kineskom vladom i vojskom.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Huawei MatePad 11 - Zlatni presek
SBB

Tagovi: , , ,