TrendMicro

Kineski astronauti vraćaju se na Zemlju nakon šest meseci

Kineski astronauti ili tajkonauti kako ih zovu u Kini, Zhai Zhigang, Ye Guangfu i Wang Yaping vratili su se na Zemlju nakon što su proveli 183 dana u svemiru. Ovo je do sada najduža misija sa posadom. Tajkonauti su proveli  šest meseci na Tianhe-u, modulu kineske svemirske stanice Tiangong.

PCPress.rs Image

Uspešan povratak na Zemlju

Prema izveštajima Space-a, Wang Yaping je bila prva žena tajkonaut koja je živela na Tianhe-u i prva kineskinja koja je otišla u svemirsku šetnju.

Tajkonauti su bili deo misije Shenzhou-13, koja je druga od četiri misije sa posadom i peta od ukupno jedanaest misija. Kina namerava da pokrene ukupno jedanaest misija da bi završila izgradnju svemirske stanice do kraja godine.

Astronauti su napravili dve svemirske šetnje i izveli 20 naučnih eksperimenata dok su bili u orbiti. Takođe, tim je ručno kontrolisao modul Tianhe za eksperiment pristajanja sa bespilotnim teretnim svemirskim brodom.

Kina, koja nije partner ISS-a, lansirala je Tianhe u nisku Zemljinu orbitu u aprilu 2021.godine. Nakon toga je izvela još nekoliko lansiranja u nastojanju da ispoštuje rok za izgradnju svoje svemirske stanice 2022. godine.

Pročitajte i:  Veliki protesti u fabrici iPhone-a u Kini

PCPress.rs Image

Prvu misiju sa posadom na svoju novu stanicu, poslala je u junu prošle godine. Tada su tri astronauta provela tri meseca u Tianhe-u, testirajući sisteme i izvodeći svemirske šetnje.

Očekuje se da će Kina u junu lansirati svoju sledeću misiju sa posadom, Shenzhou-14, sa tri astronauta koji će takođe provesti šest meseci u orbiti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,