Top50 Glas publike

Kineski brat Bilitong

Malo je stvari koje danas ne možete da uradite na nekom mobilnom uređaju, ali uz rast performansi dolazi i veća potrošnja energije. Bilitong nam je, posredstvom firme N‑lap, poslao na test tri baterije, putni i auto‑punjač.

PCPress.rs ImageVeća potrošnja energije savremenog smartfona rešava se većom baterijom, ali tržište s druge strane zahteva da telefoni budu sve tanji. Baterije, doduše, postaju sve efikasnije, ali prosečna autonomija pametnog telefona retko prelazi jedan dan. Primera radi, baterija zapremine one koju je Samsung ugrađivao u svoj Galaxy S2, napravljena u skladu s novim tehnologijama, omogućila bi novom Samsung Galaxy‑ju S7 autonomiju od tri dana. Ali bitnije je da su telefoni tanki i krivi…

Takva poslovna logika stvorila je jako tržište dodataka za pametne telefone, među kojima su se zaštitna stakla/futrole i eksterne baterije razvijali eksponencijalnom progresijom. Ukoliko imate neki noviji telefon kojem baterija izdržava u proseku jedan dan, u džepu često nosite i dodatnu bateriju, za slučaj da se glavna isprazni negde oko 17 časova. Kompanija Bilitong nam je, posredstvom domaćeg distributera firme N‑lap, na test poslala nekoliko dodataka za moderne pametne telefone. Novogodišnji paket sastoji se iz tri baterije, putnog punjača i auto‑punjača.

Eksterne baterije

Oznake Y037, Y085 i Y059L ne govore mnogo o samim uređajima, ali prvi pogled na njih otkriva dosta. Y059L je najmanji akumulator, ujedno i najmanjeg kapaciteta – deklarisanih 2.600 mAh se u realnosti pokazuje kao 1.800 mAh. Jačina struje na izlazu ovog džepnog punjača valjkastog oblika je 1 A, što je standardno i sasvim dovoljno za umereno brzo punjenje smartfona. Dizajn ga odvaja od konkurencije, pa prijatna tekstura onemogućava klizanje, a narandžasta boja deluje atraktivno. USB kablić koji se isporučuje u paketu adekvatne je dužine i omogućava samo punjenje, ali ne i prenos podataka, a pohvalili bismo dužinu microUSB konektora koji omogućava punjenje uređaja s debljom zaštitnom maskom. S gornje strane smeštena je plava dioda kao indikator rada.

Kapacitet Y058 je 8000 mAh (realno 5.920 mAh). Ovaj simpatični punjač podseća na kutiju za vizit‑karte, a pored većeg kapaciteta ima i osetno jači izlaz – 2 A, što će ceniti korisnici čiji smartfoni podržavaju malo brže punjenje. Podržano je i punjenje strujom jačine 2 A pri 5 V, što ubrzava rad. Dizajn teksturom i šavovima imitira kožu, a opet je korišćena simpatična kombinacija bele boje i narandžastih elemenata. Pored indikatora, ulaznog i izlaznog konektora, baterija ima i  Powertaster te LED lampicu, za slučaj da vam se ugasi telefon, a treba da ga dopunite u mraku. Y058 omogućava višestruko punjenje modernih telefona, a format je pogodan za smeštanje u svaku torbu, džep jakne ili ranac.

Model Y037 ima kapacitet od 11.000 mAh (realnih 10.000 mAh) i dva izlaza. Jedan pri 5 V podržava 1 A, a drugi 2,1 A, mada ni na sajtu proizvođača nije navedena ukupna jačina struje kada su povezana dva uređaja, odnosno da li je to 2,1 A, koji se deli na dva uređaja ili ukupnih 3,1 A. U svakom slučaju, mamutski kapacitet garantuje punjenje i najzahtevnijih potrošača, a jačina struje na izlazu obećava da će punjenje uređaja biti brzo. Jačina struje pri punjenju eksterne baterije ograničena je na 1 A pri 5 V, što znači da će za 10 Ah biti potrebno barem dva sata. Najjači model u ponudi poseduje LED indikator sa četiri lampice i  Powertaster. Dizajn je dopadljiv, a baterija se prodaje u belo‑narandžastoj, belo‑plavoj i belo‑sivoj kombinaciji. U paketu se dobija jedan USB na microUSB kablić, tako da za iPhone ili novije uređaje sa USB C konektorom morate nositi dodatni kabl.

Punjači

Ako svoj punjač držite kod kuće utaknut u zid, za putovanje će vam dobro doći dodatni punjač koji ćete nositi gde god da krenete. Modeli P052105 i P052106 su fiksni punjači, a osnovna razlika je u tome što onaj sa oznakom 6 na utičnici ima dva USB porta, pa niste ograničeni samo na jedan fiksni konektor na punjaču. Izlaz je 1 A na slabijem (s microUSB), odnosno 2,1 A na jačem, što znači da će i tableti i pametni telefoni moći solidno brzo da se pune.

Zgodan je i punjač koji se priključuje umesto upaljača u kolima, a onda napaja telefon(e) i navigaciju. Takvi punjači ne daju više od 1 A na 5 V, osim ako pazarite Bilitong C052401 koji obezbeđuju 2,4 A i dva konektora. Uz njega možete brzo napuniti telefon ili tablet, čak i tokom kratke vožnje.

Bilo da se vozite automobilom, često idete na put ili vam treba džepna baterija, lepo je imati alternativne načine punjenja vašeg pametnog telefona/tableta, čija baterija, po pravilu, izda baš kad ne treba. Bilitong se na ovom polju odlično pokazao.

www.n‑lap.rs

Dvostruki standardi

Većina punjača poseduje dve oznake kapaciteta, otprilike kao kad kupujete zvučnike – jedna je marketinška, a druga realna. Marketinška oznaka dolazi kao suma kapaciteta manjih baterija koje se koriste u eksternoj bateriji. Ako se naša eksterna baterija sastoji od pet manjih baterija kapaciteta 2.000 mAh na 3,7 V, njen nominalni kapacitet je 10.000 mAh. Problem nastaje kada shvatite da USB kao standard radi na 5 V i da eksterna baterija poseduje konverter koji prebacuje napon sa 3,7 V na 5 V. Prilikom te konverzije i kapacitet se prebacuje, pa tako realni kapacitet možete izračunati po formuli:

realni kapacitet =
napon baterije
× marketinški kapacitet
/ USB napon

Ovom formulom možemo izračunati da je realni kapacitet eksterne baterije koja ima reklamirani kapacitet od 10.000 mAh i baterije od 3,7 V u stvari 7.400 mAh: 3,7 × 10.000 / 5.

Imajte na umu da naponi korišćenih baterija nisu uvek 3,7 V, već mogu varirati, pa uvek treba gledati manju vrednost kada se deklariše kapacitet, onu koja je napisana veoma sitnim ciframa u zagradi. Više o ostalim karakteristikama baterija u zasebnom tekstu u ovom broju.

Eksterne baterije BLT-Y059L BLT-Y085 BLT-Y037
Kapacitet deklarisani
/ realni
2600 mAh
/ 1800 mAh
8000 mAh
/ 5920 mAh
10000 mAh
/ 11000 mAh
Ulazni konektor micro USB 1 A micro USB 2 A micro USB 1 A
Izlazni konektori USB 1 A USB 2 A USB 1 A + USB 2,1 A
Indikator kapaciteta ne da, četiri nivoa da, četiri nivoa
Cena 4.428 dinara 13.284 dinara 12.398 dinara

 

Punjači BLT 1A P052105 micro BLT 2.1A P052106 iphone BLT 2.1A C052401
Ulazni konektor Šuko tip C Šuko tip C Auto upaljač 5 V
Izlazni konektor micro USB 1 A lightning 2,1 A USB 1 A + USB 2,4 A
Dodatno / dva USB porta LED indikator
Cena 2.303 dinara 3.764 dinara 1.815 dinara

Marko Nešović

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,