Kineski proizvođači EV suočavaju se s dodatnim tarifama do 38 odsto u EU

Nove carine će biti primenjene od 4. jula.

PCPress.rs Image

EU namerava da uvede dodatne tarife do 38 posto na električna vozila kineske proizvodnje. Na taj način želi da zaštiti proizvođače u regionu od nelojalne konkurencije.

Evropska komisija već je upozorila kineske proizvođače automobila o ovim dodatnim porezima. Porezi se će dodavati na postojeću tarifu od 10 posto na njihova električna vozila i variraće za svakog proizvođača. Vozila BYD-a i Geely-a biće pogođena tarifama između 17,4 i 20 odsto. SAIC će suočiti s dodatnim porezom od 38 odsto.

Stopa za druge proizvođače automobila varira u zavisnosti od toga da li su sarađivali u toku istrage Evropske unije o subvencijama kineske vlade za svoje proizvođače električnih vozila. Zbog ovih subvencija, električna vozila proizvedena u Kini mogu se prodavati po mnogo nižim cenama u poređenju s evropskim konkurentima.

Kineski proizvođači automobila koji su sarađivali u istrazi biće podvrgnuti dodatnoj tarifi od 21 posto. Oni koji nisu sarađivali plaćaće dodatnih 38 posto.

Odmazda Kine

Margaritis Schinas iz Evropske komisije kontaktirao kineske vlasti kako bi “istražio moguće načine za rešavanje” ovog problema. Nove tarife će biti primenjene od 4. jula ako se ne postigne sporazum.

Pročitajte i:  Fleksibilnost i baterije za EV 

I dok je EU najavila uvođenje dodatnih poreza na kineska električna vozila radi zaštite proizvođača u bloku, neke vlasti i evropski proizvođači automobila protive se ovom potezu iz straha da bi mogao izazvati odmazdu Kine.

Konkretno, zabrinuti su da bi odgovor Kine mogao opšte učiniti električna vozila skupljima, što bi moglo odbiti kupce, posebno one koji još uvek nisu potpuno ubedjeni da treba da pređu na električna vozila.

Ova najava EU dolazi mesec dana nakon što su Sjedinjene Američke Države uvećale uvozne tarife za kineska električna vozila. To je deo šire akcije američke vlade da suzbije uticaj Kine na svoju ekonomiju, uz dodatno oporezivanje kineskih poluprovodnika, solarnih ćelija, baterija i medicinskih proizvoda.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *