BIZIT 23

Kineski satelit i misteriozni objekat

Kina je u oktobru put kosmosa poslala satelit Shijian-21, koji je dizajniran da ispita nove načine za uklanjanje kosmičkog otpada.

PCPress.rs Image

Kratko nakon što se satelit našao u orbiti, Sjedinjene Američke Države su detektovale i zabeležile prisustvo još jednog objekta koji se našao u blizini. U prvi mah se pretpostavljalo da se radi o telu rakete čiji je zadatak da satelite odnese do planirane lokacije (apogee kick motor – AKM), ali je objekat ostao u blizini satelita, što nije običaj.

Neobična situacija donela je više pitanja nego odgovora, a eksperti više nisu tako sigurni da se radi o delu rakete. Budući da Kina nije otvorena kada su aktivnosti u kosmosu u pitanju, moguće je da svet nikada neće saznati o čemu se radi.

PCPress.rs Image

Stručnjaci su zabrinuti zbog toga što i Kina i Rusija testiraju protivsatelitske tehnologije, što mnogi već računaju u novi hladni rat. Mogućnost da ukloni neprijateljske satelite bi nekoj zemlji sigurno donela prednost u okršaju. Ipak, ne može se sa sigurnošću tvrditi da novi objekat ima baš taj zadatak, pa svetu ne preostaje ništa drugo nego da pažljivo posmatra.

Pročitajte i:  Naučnici potvrdili da je supermasivna crna rupa M87 u rotaciji

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,