BIZIT 2022

Kineski stručnjaci rade na “letećem” vozu koji će dostizati brzine i do 4.000 kilometara na sat

Kompanija SpaceX, koja revolucionizuje načine transporta putnika preko svog Hyperloop programa, sada ima konkurenciju koja dolazi od China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC). Naime, iz kineske korporacije su 30. avgusta objavili da su počeli da rade na „letećam vozu“ koji će moći da razvija brzinu i do 4.000 kilometar na sat. Tako će ovaj voz budućnosti, kada bude završen, biti deset puta brži od trenutno najbržeg voza na svetu, četiri puta od komercijalnih avionskih letova, te tri puta od brzine zvuka (1.225 kilometara na sat).

PCPress.rs Image

„Leteći“ voz bi trebalo da bude napravljen u obliku putničke kapsule koja bi se kretala kroz vakuum cevi uz pomoć magnetske levitacije. Koncept je sličan onom iz Hyperloop-a, a razlikovaće se najviše po tome što će, navodno, moći da razvija mnogo veće brzine.

U avgustu je kapsula iz Hyperloop-a One tokom testiranja razvila brzinu od 310 kilometara na sat, što je u tom trenutku bio rekord u brzini kretanja ovakvih tehnologija. Iz kineske korporacije tvrde da će njihov model biti prvi koji će moći da razvija brzine veće od brzine zvuka, ali im je prvi cilj da dostignu brzinu od 1.000 kilometara na sat.

Mao Kai, glavni dizajner ovog projekta, rekao je da CASIC već sada ima više od 200 patenata za ovu tehnologiju. Objasnio je i da će bezbednost putnika, u koju mediji već sumnjaju, biti osigurana tako što će ovom vozu za ubrzanje biti potrebno više vremena nego običnim letelicama.

Izvor: Quartz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,