BIZIT 2022

Kineski superkompjuter male potrošnje

PCPress.rs ImageKina je napravila superkomputer koristeći sopstvene snage, tj. mikroprocesore napravljene u domaćoj proizvodnji. Radi se o
Sunway BlueLight superračunaru, smeštenom u Nacionalnom Supercomputer Centru u istočnoj Kini. Sistem sadrži ukupno 8.700 ShenWei SW1600 vodom hlađenih procesora. Očekivana procesorska snaga je oko jednog petaflopa. Važnije od snage je potrošnja od samo jednog megawatta snage.

Sunway BlueLight je među 20 najbržih superračunara. Prethodni kineski superračunar, Tianhe-1A, je napravljen prošle godine u saradnji sa kompanijama Intel i Nvidia je snage 2,5 petaflopsa, troši čak 4,04 megawatta električne energije i bio je najbrži na svetu u vreme objavljivanja. Najbrži računar u Americi – Jaguar – je snage 1,7 petaflopsa, a troši čak 7 megawatti.

Prema dosadašnjoj potrošnji električne energije, superračunari u sledećoj dekadi, kada se očekuje sustizanje brzine od 1.000 petaflopsa, zahtevaće veliku energetsku snagu. Sunway BlueLight svojom, uslovno rečeno malom potrošnjom, uliva nadu u manju potrošnju.

Cilj Kine je da do exaflop klase surerračunara stigne do 2020. godine, a Amerika se nada da će do 1.000 petaflopsa stići do 2019.

Izvor: pcmag

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: