PC Press Studio

Kinezi napravili AK-47 lasersku pušku

Ukoliko ste oduvek maštali o laserskim puškama iz Star Wars filmova, onda će vas oduševiti vest da je slično oružje upravo napravljeno. Ako sve bude po planu, kineska vojska i policija će buduće okršaje voditi sa puškom koja koristi laserske zrake.

Da dobro ste pročitali, laserska puška nije više neki futuristički gadget iz Star Wars filmova, zahvaljujući kineskim naučnicima. Kina je upravo postala prva laserska sila, ako je verovati vesetima koje stižu iz ove zemlje. Kako prenosi South China Morning Post, naučnici su napravili prototip laserske puške koja je po dimenzijama slična AK-47 modelu. Oni su ovo lasersko oružje nazvali ZKZM-500, a njegova glavna osobina je što može sa 800 metara da praktično spali čoveka! Naučnici tvrde da oružje nije smrtonosno, ali da može da izazove ozbiljne opekotine i traume.

Tehničke specifikacije kineske laserske puške

Oružje može da dejstvuje sa udaljenosti do 800 metara, a deluje tako što može da probije svaki oklop do kože neprijatelja. Ukoliko je odeća zapaljiva, sigurno će je zahvatiti plamen, dok će koža biti spržena. Puška je teška tri kilograma, a snagu joj pruža litijum-jonska baterija koja omogućava 1000 “metaka” sa slanjem lasera na svake dve sekunde. I pored prilično opasnog opisa oružja, naučnici tvrde da oružje nije smrtonosno, što ga čini idealnim za policiju i vojsku, gde je cilj onesposobljavanje protivnika.

Pročitajte i:  Robot-pas opet u policijskim redovima

Izveštaj naglašava i psihološki uticaj stvaranja panike među neprijateljskim redovima. Zaista nije ništa prijatno od osećaja da te nešto prži a ne znaš šta. Tome doprinosi činjenica da su u stvarnosti laserski zraci nevidljivi i ne proizvode onaj karakterističan zvuk iz filmova (naročito ne u svemiru, ali to je druga priča). Laserska puška ZKZM-500 je, navodno, spremna za masovnu proizvodnju i to samo za kinesku vojsku i policiju, iako još uvek nije potpisan ugovor sa državom.

Ovo je samo još jedan primer napretka Kineza kada su tehnologije primenjive za vojsku i policiju u pitanju. Očekujemo uskoro da kineski policajci, pored naočara koje prepoznaju lica, budu opremljeni i laserskim puškama koje spaljuju odeću. Dobrodošli u budućnost.

Izvor: SCMP

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,