BIZIT 2022

Kinezi napravili najbrži bežični punjač na svetu

Dok se radujemo novim uređajima i njihovim mogućnostima, pa i brzinama punjenja koje su sve veće, uvek se nađe neka kompanija koja nas prijatno iznenadi u trenutku kada niko ne očekuje. U poslednje vreme su to uglavnom kineske kompanije pa je prvi takav telefon koji će izaći na tržište najverovatnije OnePlus 8 sa brzinom bežičnog punjenja od 30W.

PCPress.rs Image

Iako je to prilično dobar rezultat, ne možemo da zanemarimo navode kompanije Oppo koji kažu da će u vreme izlaska njihovog uređaja Reno Ace 2, na tržište izaći i najbrži punjač na svetu. 

Sa 40W na 65W…bez žica

Podržavaće odličnih 40W bežičnog punjenja po AirVOOC standardnu, što u potpunosti napuni uređaj čija baterija ima 4000 mAh za manje od sat vremena. Poput njihovog prethodnika koji nije 5G, ali i skorijeg Find X2 Pro, novi model iz Reno serije Ace 2 podržava i SuperVOOC 2.0 bežično punjenje koje mu sa opcionim punjačem omogućava da se puni brzinom od 65W, što u praksi znači telefon sa punom baterijom za pola sata. 

Pročitajte i:  Xiaomi 12T Pro sa kamerama od 200MP bi mogao da se pojavi u septembru

PCPress.rs Image

I druge kompanje imaju svoje tehnologije kojima pokušavaju da za što kraće vreme bezbedno napune svoje uređaje. Tu je Huawei sa punjačem od 40W koji će moći da se koristi sa modelom P40 Pro. Tu je i Xiaomi sa sličnom brzinom punjenja, ali ne treba zaboraviti ni Vivo, sa tehnologijom Wireless Super FlashCharge od 60W koja stiže kasnije u toku godine.

Izvor: engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,

2 thoughts on “Kinezi napravili najbrži bežični punjač na svetu

 • 12. May 2020. at 11:04
  Permalink

  To je kolokvijalni izraz ne za brzinu u apsolutnom smislu, već za brzinu punjenja, koja je povezana sa snagom. Jedinica za brzinu je metara u sekundi – koliko biste vi procenili da se brzo napuni telefon izraženo u toj jedinici? Da, naravno da je precizan termin “snaga punjača”, ali ne moramo se baš držati SI standarda kao pijan plota.

 • 12. May 2020. at 10:02
  Permalink

  Pa ja ne znam od kad se to brzina izrazava u watima? Hajde da ste rekli nesto tipa: 30W po sekundi ili po minutu ili satu…
  A ovako to izgleda kao ste rekli Pera je trcao brzinom od 200 metara…

Comments are closed.