Kinezi napravili svoj Google Earth

China-map%2520(Medium) U Kini je u petak predstavljen zvanični servis za mapiranje po uzoru na Google Earth, objavili su tamošnji državni mediji. "Map World" ima podršku vladinih struktura, besplatan je i omogućava korisnicima pretraživanje 2D i 3D fotografija širom sveta, piše "Daily Mail".

"U bliskoj budućnosti ‘Map World’ će izrasti u poznati kineski brand za online mapiranje sa dokazanom pouzdanošću", rekao je Hu Deming, direktor državnog Biroa za nadgledanje i mapiranje.

Očekuje se da servis obnavlja geološke podatke dva puta godišnje, dok to "Google Earth" radi svakih nekoliko minuta, rekao je Jiang Jie, još jedan zvaničnik Biroa. Google-ov servis za mapiranje u Kini stavljen je na čekanje nakon što je tamošnja vlada u maju zatražila nove uslove za sve firme koje nude usluge internet mapiranja u toj zemlji.

Novo pravilo zahteva od kompanija koje želi pružati usluge mapiranja i nadgledanja u Kini, da se moraju udružiti sa lokalnim firmama i zadržati serveru u toj zemlji. Prošlog meseca su zvaničnici odobrili 31 dozvolu kompanijama, uključujući i finsku Nokiju.

Pročitajte i:  Google pokreće nove funkcije koje će pomoći korisnicima da smanje emisiju ugljen-dioksida

Google se još uvek nije prijavio za dobijanje licence, javljaju tamošnji mediji, iako je državni Biro rekao da postoji mogućnost postavljanja roka za aplikacije, nakon čega će njihovi servisi biti zatvoreni.

Izvor: MCP

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,