BIZIT 2022

Kingston slušalice

Kingston je odlučio da proširi portfolio na novu klasu uređaja: audio‑slušalice. Na našem testu su se našli modeli HyperX Cloud II i HyperX Cloud Revolver, namenjeni igračima

Kingston HyperX Cloud II

Kingston je posvetio veliku pažnju kvalitetu i modularnosti kako bi Cloud II slušalice bile što zanimljivije. Ram je od aluminijuma, što daje osećaj kvaliteta ali i dugotrajnosti. Detalji su presvučeni kožom što izgleda odlično, naročito u HyperX crno‑crvenoj kombinaciji. U paketu je i mikrofon koji se po želji može priključiti na slušalice. Audio‑kabl iz slušalica ima standardni 3,5‑mm konektor, pa se Cloud II slušalice mogu koristiti na telefonima, iPod‑u i sličnim uređajima.

Slušalice mogu na isti način da se povežu i na računar. Ipak, kako je tokom poslednjih par godina moderno da audio‑karte ne budu u kućištu zbog potencijalnih interferencija koje mogu da utiču na zvuk, Cloud II paket ima svoj audio‑adapter. U pitanju je 7.1 DSP koji treba da obezbedi vrhunski kvalitet zvuka i iskorišćenje zvučnika u slušalicama (53 mm, snaga 150 mW). Čitav sistem je jednostavan za instalaciju, pa je samo potrebno povezati audio‑adapter preko USB porta s računarom, slušalice uključiti u adapter i sve je spremno. Nema nikakvih drajvera ni softvera, što je izvanredno kada Cloud II želite da ponesete i priključite na neki drugi PC.

Audio‑adapter ima tastere za kontrolu jačine zvuka i mikrofona, kao i 7.1 taster koji aktivira surround simulaciju. U 7.1 modu, Cloud II pruža osećaj većeg prostora i zvuči dobro, što će se svideti igračima, dok je za sve ostale stvari bolje koristiti standardni režim. Ipak, najbolje karakteristike Cloud II slušalica jesu udobnost i kvalitet zvuka, što je i najznačajnije. Odličan dizajn omogućava korisniku da Cloud II dugo koristi bez prekida, a kvalitet zvuka uvek je na visokom nivou. Ako nešto može da se zameri zvuku, to je malo prenaglašen bas i za nijansu manje visokih frekvencija.

HyperX Cloud Revolver je model koji se pojavio nakon Cloud II i predstavlja bolju verziju, jer donosi određene promene i unapređenja, ali i višu cenu. Promenjen je i dizajn pa zvučnici i deo slušalica koji se nalazi oko uva imaju drugačiji oblik, zarad još malo dodatne udobnosti i izolacije od spoljašnjeg zvuka. Tu je i metalno ojačanje nosača slušalica, koje treba da utiče na čvrstinu i bolje prianjanje slušalica uz glavu. Sistem povezivanja isti je kao kod Cloud II modela, dakle audio‑kabl može da se poveže sa spoljnom jedinicom ili slušalice direktno na zvučnu karticu.

Jedna od glavnih razlika između Cloud II i Revolver modela upravo je u zvučnoj kartici, gde Revolver nema DSP 7.1 adapter, već se oslanja isključivo na kvalitet zvučne kartice koju korisnik već ima. Druga značajna razlika jeste u samim zvučnicima koji kod modela Revolver imaju za nijansu manje dimenzije (50 mm naspram 53 mm), ali je raspon frekvencija veći, 12 Hz – 28.000 Hz naspram 15 Hz – 25.000 Hz kod modela Cloud II. Možda nije sve do toga, ali razlika među modelima Revolver i Cloud II može da se čuje. Sitnih zamerki koje smo primetili kod Cloud‑a II nema kod Revolver‑a, tako da su visoki tonovi mnogo oštriji a bas je bolje odmeren. Jedino srednji opseg deluje za nijansu bolje na Cloud II, ali to su zaista detalji.

Kingston je saradnjom s nekim proizvođačem slušalica (npr. Cloud II veoma je sličan s modelom QPAD QH‑90) napravio veoma kvalitetan proizvod, koji se može preporučiti svima, a ne samo gejmerima. Cloud II su odlične slušalice i u ovom momentu imaju veoma dobar odnos cene i mogućnosti, a svojom zvučnom kartom gađaju i korisnike koji nemaju dovoljno dobru audio‑karticu u računaru, pa se tako dobija kompletan paket. Revolver je namenjen onima koji već imaju vrhunsku audio‑karticu, pa ih interesuje što bolji zvuk, a ove slušalice ga svakako obezbeđuju.

www.kingston.com

Miloš Stamenković

 

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,